Повече от 45 военни автомобила на КФОР влязоха в Северно

...
Повече от 45 военни автомобила на КФОР влязоха в Северно
Коментари Харесай

КФОР изпрати колона от 45 военни машини в Северно Косово

Повече от 45 военни автомобила на КФОР влязоха в Северно Косово в към 11 часа българско време, предава белградското радио „ Б92 “, като се базира на информация от ТАНЮГ.
Сръбската държавна организация заяви, че те са се движили в ескорт, а локални източници настояват, че напредват към град Пепосавич. Освен бойните машини, КФОР са донесли със себе си съоръжение за издигане на блокади и слагане на бариери, като строителни машини, багери и бодлива тел, добавя организация Фокус.
Придвижването на КФОР на север идва на фона на съществено изостряне на косовско-сръбските връзки и решението на Прищина да усили митата върху стоките от Сърбия до 100% и в навечерието на предстоящото гласоподаване в косовския парламент за образуване на пълноценна косовска войска, което среща откритата поддръжка на западните центрове на политическа и военна мощ, отбелязва медията.
Командващият обединените сили на НАТО в Неапол, американският адмирал Джеймс Фого, съобщи в сряда, че образуването на въоръжени сили е нещо, което Прищина взема решение „ суверенно “.
„ В този подтекст, наличието на силите на КФОР на север и изключително типа на оборудването и машините, демонстрира боязън от допустима реакция на Сърбия “, отбелязва ТАНЮГ.
По-късно през същия ден представителят на КФОР Винченцо Грасо изясни пред РТС, че тази интензивност е част от „ постоянни учения “.
„ Има и други конвои, които се движат в други елементи на Косово. В сходство с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, бойците на КФОР упражняват готовността си за бърза реакция на територията на цялото Косово “, съобщи Грасо.
Той също по този начин отхвърли информацията на ТАНЮГ, че машините на КФОР са пренасяли съоръжение, предопределено да бъде употребявано за „ блокиране на границата “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР