Повече от 45 години съм в морето и знам, че

...
Повече от 45 години съм в морето и знам, че
Коментари Харесай

Шок! Морето не дава риба за Никулден, риболовците правят празничния курбан със...

Повече от 45 години съм в морето и знам, че след мощна година следват няколко слаби. Това предвижда капитан Красимир Вангелов от Несебър още преди няколко месеца. Тогава риболовците уловиха първите паламуди и взеха решение, че риба ще има. Да, но не. За страдание тази година морските ще празнуват Никулден с шарани. “Прекалено бедна бе тази година на паламуд”, разяснява несебърският капитан. Според него, това се дължи на атмосферните условия и храната. Тази пролет е била студена и по тази причина, минавайки край нашите крайбрежия, рибата не е хвърлила хайвера си, а го е задържала. “Тя има такова свойство – да задържа хайвера”, изясни Красимир Вангелов.

Така, в случай, че хайверът е хвърлен късно, не е чудно че в този момент рибите са малко и маломерни. Няма и паламуд, който да изтиква рибата към брега. По принцип паламудът “пътува” край нашите крайбрежия с 22 благи в час или с 44 км/ч, напряко е като бърз скутер. Той избутва рибата към мрежите и самичък пада в тях, само че тази година просто го няма. Интересен факт е, че преди няколко дни точно паламудът е направил по този начин наречения “девер”. Това няма нищо общо с роднинското разбиране. Тъй като водата в Черно море към момента е топла, от време на време “царят на морето” взема решение да се върне. В това време пък другата риба, примерно барбунът, таман да влезе в Мраморно море, и е заставен поради идващия отсреща с гневна скорост паламуд да се върне назад. Ситуацията се назовава “девер”. Паламудът естествено е малък- 500 грама, а на това придвижване, провокирано от него, се дължи фактът, че последните дни риболовците са наловили много барбун, написа " Труд ".

“Както върви, ще си вършим курбана за Никулден от замразена риба”, оплакаха се преди броени дни рибарите от Ченгене скеле- рибарското населено място край Бургас. Шаранът сега на рибната борса “Краснодар” е 5-6 лв. килото.

“Важно е какъв брой люспи има рибата, която се подготвя за Никулден”, описа Димитър Янчев – Брадата, кмет на селището. Колкото люспи има – толкоз парище имат банкерите. За риболовците пък противоположното. Колкото люспи – толкоз кръпки по панталона на рибаря. Това било проклятието на рибата – задето я лови морският вълк, споделя Брадата. За предходната паламудена есен, всички риболовци си спомят с носталгия. Тогава мрежите и касите преливаха от чернокоп и паламуд. Чернокопът бе толкоз мвного, че по едно време цената му на пазара стана рекордно ниска – стигна 2 лв.. Чакат времето да утихне Докато рибата излезе, времето се утежни Преди десетина дни се появиха пасажите с риба, които чакаме толкоз дълго тази есен, само че времето в този момент се утежни ", разяснява Йордан Господинов, представител на Асоциацията на производителите на рибни артикули “БГ Фиш”, към която се числи най-големият рибарски флот.

Започнал е промишленият улов на барбуна, сафрид, цаца и чернокоп, само че към момента паламуд съвсем няма. Има добър улов и на калкан. Деликатесната риба може да се откри на пристанището в Балчик единствено за 22-23 лева./кг, преди матрапазите да са я изкупили и изкарали за Турция, където на борсата в Истанбул стига до 40 $, споделиха от сектора. До 3-4 декември риболовците се надяват морето да се успокои, вятърът да утихне и корабите да излязат за добър улов за Никулден. На рибната борса във Варна Най-евтина е таранката – по 3 и 4 лева Чернокопът доближи 8 лв. за кг, сафридът – 9 Традиционната риба на Никулден – шаранът, се чака да поевтинее от 7 лева на 6 лв/кг. Търговците на огромната Рибна борса във Варна се надяват да завъртят от него по-добър оборот спрямо друга година поради настоящия слаб морски улов, само че постоянно по-предпочитан от локалните на трапезата.

Цената на прясната риба пълзи нагоре против наближаващия празник. Тези дни чернокопът нарастна от 5 и 6 лева на 8 лв.. Черноморският сафрид гони цена от 9 лева./кг, а гръцкият върви по 4 и 5 лева за кг. Турската трицона се предлага по 3 лева, а родната цаца по 2 лв.. Прясната ципура коства 16 лева, а заргана е по 15 лева Кефалът е по 5 лв., охладен паламуд от Южното Черноморие върви по 10 лева на кг. Едрите попчета, известни още като лихнус, удариха цена от 8 лв/кг.

Най-деликатесната риба – калканът, към този момент се предлага по 30 лева Замразената скумрия от Норвегия държи твърда цена по 6 и 7 лева Търговците са заредилищандовете с разнообразни типове сладководна риба, като най-евтина е таранката – по 3 и 4 лева, толстолобът по 3.50 лева, щуката по 8 лева, пъстърва по 12 лева, а моруната е 20 лева

В хипермаркетите пуснаха шаран по 4.50 лева./кг, само че ползата е по-голям към живия на пазара. Сезонът е доста слаб, уловът е малък, оплакват се риболовците от Варна. Тези дни има и огромно неспокойствие от над 3 бала, духа мощен вятър с над 15-16 м/сек и лодките стоят вързани на брега.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР