Повече от 44% от заетите в Румъния получават националната минимална

...
Повече от 44% от заетите в Румъния получават националната минимална
Коментари Харесай

Близо половината от работещите в съседка на България са на минимална заплата

Повече от 44% от заетите в Румъния получават националната минимална заплата спрямо 37% през 2017 година. Това демонстрират публични данни за пазара на труда в северната ни съседка, представени от локалното издание Business Review.

Към март месец са регистрирани над 6,280 милиона трудови контракта за неустановен интервал, като повече от 2,775 милиона от тях са били за хонорари в размер на минималната заплата за страната, която възлиза на 1900 румънски леи или 408 евро.

В същото време през февруари брутното приблизително месечно заплащане в страната понижава до 4128 румънски леи или 887 евро. Статистиката демонстрира, че поради високата инфлация чистите хонорари са нарастнали единствено с 6,2% сред февруари 2017 и февруари 2018 година.

Инфлацията в северната ни съседка продължава да пораства на фона на скока в потреблението, като по последните калкулации на Евростат Румъния регистрира максимален растеж на потребителските цени в Европейския съюз в границите на 4 на 100.

Данните приказват и за съществено нарастване на договорите за заплати в най-малък размер спрямо миналата година, когато те са 37,1% от всички съглашения. Според статистиката през последните седем години договорите на минимално заплащане са скочили с 8,3%.

През предходната година Румъния записа най-бързия напредък в целия Европейски Съюз. Този резултат пристигна освен след понижаване на налозите, само че и след увеличение на заплатите в частния бранш. Към края на предходната година растежът на брутния вътрешен артикул там е 7 на 100. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР