Повече от 4000 студенти не могат да се върнат да

...
Повече от 4000 студенти не могат да се върнат да
Коментари Харесай

Заради недовършени ремонти: Над 4000 студенти не могат да се върнат в общежитията си

Повече от 4000 студенти не могат да се върнат да живеят назад в общежитията си поради стартирани, само че незавършени поправки по постройките. Причината е, че парите, отпуснати за ремонт, са незадоволителни и компаниите са прекратили строителните действия.

Призрачни здания и празни общежития. Над 4000 студенти напущат общежитията си, с обещанието да се върнат след една година. Голяма част от тях обаче към този момент приключват, а ремонтите даже не са почнали.

Даниел Парушев, ръководител на НПСС: " През месец юли 2020г. Министерски съвет отпусна 98 милиона за ремонт на студентски общежития. Две години и половина по-късно от тези отпуснати средства има неусвоени такива и 10 блока остават незавършени. Причината за прекратяването на ремонтите е повишаването на строителните материали с 30-40% ".

Емилия Хинкова, студент в УАСГ: " Студенти няма още от месец юни и в блока няма никого сега, с изключение на домакинката. Колегите са настанени по останалите ни блокове, които имаме на УАСГ, както и някои са отишли в блокове на други университети или пък на квартири ".

Илиян Чабуклийски, студент в УНСС: " Не е обикновено 800 души, които би трябвало да живеят в нашите общежития да употребяват квартира, която е може би 10 пъти по-скъпа от студентско общежитие, което е обикновено, ремонтирано и хубаво в наши дни ".

Антонио Дачевски, студент в НМА " Проф. Панчо Владигеров ": " Има квартири, които са по една стаичка и са по 500 лева, има квартири, които са по половин стая и отново заплащат 500 лева "

Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и гл. секретар на Съвета на ректорите в България: " Повечето ректори пробваха с писма до МОН и до Министерството на финансите да изискат спомагателни средства, само че заради липса на бюджет, неуточнени взаимоотношения, неработеща методика за индексиране на разноските, получиха отвод, както и ние получихме отвод ".

Днес студентите ще входират писмо до служебния министър председател Гълъб Донев за разпределяне на спомагателни 10 милиона за довеждане докрай на ремонтите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР