Повече от 400 са жертвите на наводненията в Демократична република

...
Повече от 400 са жертвите на наводненията в Демократична република
Коментари Харесай

Наводненията в Конго взеха над 400 жертви

Повече от 400 са жертвите на наводненията в Демократична република Конго. В понеделник към момента се изваждаха трупове от две села в източната част на страната, оповестява " Ройтерс ".

Това е едно от най-смъртоносните бедствия в новата история на страната.

През уикенда се появиха шокиращи видеоклипове с всеобщи гробове на починали.

Броят на жертвите се удвои от петък насам. Според Организация на обединените нации стотици хора остават в неопределеност.

Конгоанският Червен кръст заяви, че до момента са заровени 274 души, в това число 98 дами и 82 деца.

Над 8800 други са били наранени от наводненията, които отнесоха домове и учебни заведения и прекъснаха пътища, се споделя в известието. Разрушените канализационни системи и телата, лежащи в отломките, пораждат опасения по отношение на епидемии.

Централното държавно управление в Киншаса към момента не е оповестило броя на починалите. Тя изпрати делегация в региона и разгласи понеделник за ден на народен печал.

Покачването на температурите заради изменението на климата усилва интензивността и честотата на преваляванията в Африка, съгласно специалистите по климата на Организация на обединените нации.
 Наводнения в Конго взеха над 170 жертви
Наводнения в Конго взеха над 170 жертви

Проливните дъждове унищожиха голям брой домове

Това може да усили разрушенията, породени от наводненията и свлачищата, които към този момент бяха постоянно срещани в Южно Киву.

Лошото градско обмисляне и слабата инфраструктура също го вършат по-уязвим от сходни събития.

Последният случай от сходен мащаб в Конго се случи през октомври 2014 година, когато значителни превалявания унищожиха над 700 здания. Повече от 130 души бяха оповестени за изчезнали тогава.

Проливните дъждове също по този начин предизвикаха наводнения и свлачища в прилежаща Руанда предходната седмица, убивайки 130 души и унищожавайки повече от 5000 жилищни здания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР