Повече от 400 години, след като Мигел де Сервантес създава

...
Повече от 400 години, след като Мигел де Сервантес създава
Коментари Харесай

Невъзможната мечта: Фейхоо прави обречена стъпка да оглави Испания

Повече от 400 години, откакто Мигел де Сервантес основава облика на Дон Кихот , Алберто Нуньес Фейхоо е подготвен да премисли какво значи да бъдеш испанец в една невъзможна задача , написа „ POLITICO “.

Във вторник Фейхоо, водач на Испанската национална партия, ще стартира двудневен спор в Народното събрание, в който ще съобщи, че би трябвало да бъде идващият министър-председател на страната. Почти несъмнено е, че кандидатурата му ще бъде изрично отхвърлена.

Въпреки че партията му завоюва най-вече гласове на националните избори през юли, тя не съумя да получи болшинство, осигурявайки си единствено 137 от 350-те места в Народното събрание. Дори с поддръжката на крайнодясната партия Vox и някои районни групи, Фейхоо има поддръжката единствено на 172 депутати, което е с четирима по-малко от нужния брой, с цел да сформира държавно управление.

Въпреки че беше ясно, че кандидатурата на Фейхоо за министър-председател не е жизнеспособна в границите на няколко дни след изборите, това не попречи на водача на Народната партия да се срещне с крал Фелипе VI в средата на август и да съобщи, че би трябвало да изложи своите причини пред сътрудниците си депутати. Монархът се съгласи и консервативният началник получи повече от месец, с цел да завоюва политическите си противници.

Последните няколко седмици бяха мъчителни за Фейхоо , който бързо откри, че малко негови сътрудници депутати са заинтригувани даже да се срещнат с него, с цел да обсъдят въпроса. Някои партии, като Републиканската левица на Каталуния , напряко отхвърлиха поканата . Други, като Баската националистическа партия, се съгласиха да се срещнат от вежливост, само че изпревариха диалозите с изказвания, в които разясняваха своята безапелационна съпротива на неговото управление.

Въпреки това Фейхоо продължи да упорства, като даже стигна до среща с главния си противник, служебния министър-председател и водач на Социалистическата партия Педро Санчес . По време на един халюцинационен диалог консервативният началник предложи на съперника си да му разреши да ръководи Испания в продължение на две години, през които да работят дружно за приемането на значими законопроекти за промени. Озадаченият Санчес отхвърли концепцията и подсети на Фейхоо, че предлагането му значи да работи със същия политик, който се беше зарекъл да „ анулира “.

Политическият свят на Испания е неподвижен след изборите през юли . Санчес резервира невисок профил, като подсигурява, че фокусът на обществото ще остане върху изолирания закостенял водач.

След като във вторник сутринта Фейхоо направи предлагането си за сформиране на държавно управление , депутатите ще обсъдят предлагането и по-късно ще пристъпят към в началото гласоподаване в сряда, последвано от още едно гласоподаване в петък .

Клещите на Санчес

Народната партия упорства членовете на социалистическата партия да дезертират и да дадат гласовете си за консервативния водач, само че няма признаци, че някой от депутатите е подготвен да съобщи личното си племе. Ако не настъпи някакво изключително развиване на събитията, Фейхоо ще се провали и при двете гласувания .

След това крал Фелипе VI ще би трябвало да свика политическите водачи още веднъж в двореца Сарсуела и още веднъж да ги попита кой съгласно тях би трябвало да бъде министър-председател. След като кандидатурата на Фейхоо бъде отхвърлена, Санчес е в най-хубава позиция да резервира контрола над страната . Но пътят му да остане министър-председател остава комплициран. За да остане на власт, той към момента би трябвало да си обезпечи поддръжката на каталунската сепаратистка група „ Хунт “.

Докато Фейхоо се проваляше, социалистите и левите съдружници на Санчес използваха последния месец, с цел да открият контакт със сепаратистите и да стартират да договарят изискванията за тяхната поддръжка .

В понеделник Ракел Санс , говорителка на Републиканската левица на Каталуния, съобщи, че партията на Санчес се е съгласила с настояването на нейната партия и на Хунтс да бъде дадена всеобща прошка на всички, забъркани в несполучливия референдум за самостоятелност на Каталуния през 2017 година

Другото главно искане на сепаратистите обаче – единодушието на Мадрид за осъществяване на нов избор за самоопределяне – остава противоречива точка. Санчес нееднократно е заявявал, че всички претенции би трябвало да са в сходство с конституцията на Испания .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР