Повече от 40 страни са изразили интерес да се присъединят

...
Повече от 40 страни са изразили интерес да се присъединят
Коментари Харесай

Повече от 40 държави кандидатстват за БРИКС

Повече от 40 страни са изразили интерес да се причислят към БРИКС. Това заяви в четвъртък първият посланик на Южна Африка, отговарящ за връзките с блока Анил Суклал, представен от " Ройтерс ".

Въпросът какъв брой надалеч и бързо да се разшири клубът на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка,  ще бъде водещ в дневния ред на идната среща на върха на нациите, които се стремят да компенсират възприеманата хегеномия на водения от Съединени американски щати Запад в световните каузи. Срещата би трябвало да се организира на 22-24 август.

Освен 22-те страни, които публично са поискали да се причислят, Суклал сподели, че има " още толкоз страни, които импровизирано са изразили интерес да станат членове ".

Сред тях са Аржентина, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Куба, Демократична република Конго, Коморските острови, Габон и Казахстан.

Припомняме, че тази година Южна Африка беше изправена пред алтернатива да бъде хазаин на срещата на върха. Като член на Международния углавен съд (МНС), който издаде заповед против съветския президент Владимир Путин през март, той ще бъде длъжен да арестува съветския президент, в случай че участва персонално.

Но в сряда домакинът удостовери, че съветският външен министър Сергей Лавров ще участва на мястото на своя президент.
 Все отново Путин ще взе участие в срещата на БРИКС, само че няма да стъпи в ЮАР
Все отново Путин ще взе участие в срещата на БРИКС, само че няма да стъпи в ЮАР

Руският президент ще се включи във форума посредством видеоконферентна връзка

Южна Африка беше подложена на рецензия от западните страни за прекомерно другарска позиция към Русия, дълготраен съдружник на ръководещия Африкански народен конгрес. Страната поддържа неутрална позиция за войната в Украйна, която желае да приключи посредством договаряния.

Русия изслуша, президента Сирил Рамафоса и други африкански водачи предишния месец.

" Дали осъждането и изолацията ни приближиха до мира? Не, сподели Захир Лахер, изпълняващ длъжността общоприет шеф на Южна Африка за световното ръководство. Но ангажирането би доближило страните до договаряния. "
 Беларус изиска да се причисли към БРИКС
Беларус изиска да се причисли към БРИКС

Блока, който се нарежда като противотежест на Запада
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР