Повече от 40 гурбетчии от Неделино са разследвани от Държавна

...
Повече от 40 гурбетчии от Неделино са разследвани от Държавна
Коментари Харесай

ДАНС погна 40 гурбетчии, източили НОИ с 241 хиляди лева

Повече от 40 гурбетчии от Неделино са разследвани от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). Хората са работили при техен съгражданин в испанския град Аранда де Дуеро и от половин година получават обезщетение в България. Преди седмица шестима от групата са получили призовки и са разпитвани пред чиновници на ДАНС в полицията в Златоград.

„ С какво сме заплашили националната сигурност, та ДАНС да ни разпитва. В Неделино основно се устояваме от работа в Испания и от гурбет. Над 95% от дамите ни са по Испания “, ядосваше се единият от разпитаните. Наскоро неделинци получили предписание от Национален осигурителен институт, с което им се стопира заплащането на обезщетение за безработица.

Историята им е обвързвана с техен съгражданин на име Любомир Стефанов, който записал компания в Аранда де Дуеро, Испания. Българинът има лозя и насаждения. Назначава главно свои съграждани, само че когато работата намалее, ги съкращавал. След като се прибирали в България, неделинци подавали документи за заплащане на обезщетение за безработни.

„ Получихме информация, че става въпрос за фиктивно назначение на работа и започнахме инспекция по случаите “, сподели пред онлай вестник „ Отзвук “ шефът на Национален осигурителен институт в Смолян Валентин Гаджев. Проверяващите разкрили, че гурбетчиите от Неделино били назначавани за по 10-15 дни, след което са съкращавани. Изпратено е питане до Главна дирекция „ Национална полиция “ дали тези хора са излизали от страната. В отговорът се показва, че има разминаване в дните на престояване и доста от жителите на родопската община не са били в Испания от самото начало. „ Някои от тях са изкарали целия интервал, само че други са били не по 10 или 15 дни, а единствено пет “, уточни Гаджев. Според законодателството, когато едно лице работи в държава-членка на Европейски Съюз с трудов контракт, въпреки и за малко време, му се заплаща 60 % от заплатата при последния шеф.

От Национален осигурителен институт – Смолян, не отхвърлят, че документите, които са показани пред тях от испанския застрахователен институт, са завършени както би трябвало и тези лица дават отговор на изискванията да бъдат на обезщетение в България, и такова им е отпуснато. Констатираните досега случаи са 53. При 40 души е намерено разминаване и заплащанията им са спрени. До момента обаче на тях са им преведени 241 716,21 лева, което приблизително на човек прави по 6 000 лв.. Петима не престават да си получават компенсацията, на останалите 8 въобще не е почнало заплащане.

„ Мотивите, с цел да ми спрат заплащанията е, че в интервала, в който съм бил обезпечен, не съм напускал територията на България и не съм се завръщал. Аз имам самолетни билети, документи от полицията в Испания, в тяхното Национален осигурителен институт, имам застрахователен номер от там. Всичко ми е законно, а те ми изпращат писмо, че не съм напускал територията на Република България “, гневи се Младен. За него този случай е абсурд и се чуди по какъв начин от полицията са написали това, на каква база те са решили, че не е излизал отвън граница. „ Бях за две седмици в Испания и една група от служащите ни командироваха в България. Управителят на испанската компания има бизнес в село Войводиново. Не всички бяхме изпратени в България. Тогава беше купил земя в селото и трябваше да се прави ограда. Изкараха ни най-големите нарушители в тази страна “, добавя неделинецът. За жал той е запазил самолетния билет за отиване, само че за връщане не може да го откри. Младен обаче не се тормози от този факт, тъй като това може постоянно да се изиска от самолетната компанията. „ Билетът е поименен, купувал съм го онлайн с карта. Създават ни непотребни грижи да се занимаваме с юристи. Превел съм и съм легализирал всички документи и ще апелирам решението на Национален осигурителен институт. Аз съм си заслужил тези пари. Нямат никакво законово съображение да ми ги стопират. Ако би трябвало ще се съдим, това си е уронване на авторитет, на престиж. Аз имам две деца, имам семейство да устоявам. Много съм афектиран на нашата „ хубава държавица “, добавя още мъжът. Той е получавал шест месеца обезщетение, оставали му да взима пари още четири месеца. Не е хванал тавана, само че сумата, която му превеждали стигала обикновено да устоя фамилията си.

Хората от Неделино към този момент са се съветвали с юристи и са подготвени да апелират разпорежданията на Национален осигурителен институт, с които са спрени заплащанията им. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР