Повече от 40 държави призоваха Китай във вторник да разреши

...
Повече от 40 държави призоваха Китай във вторник да разреши
Коментари Харесай

Канада с 40 държави настояват Китай да пусне ООН в Синцзян да разследва изтезания

Повече от 40 страни приканиха Китай във вторник да позволи на шефа на Организация на обединените нации за правата на индивида неотложен достъп до район Синцзян да изследва отчетите, че там нелегално са арестувани над милион души, някои от които са подложени на изтезания или насилствен труд, оповестява " Ройтерс ".

Съвместното изказване за Китай бе прочетено от канадския дипломат Лесли Нортън от името на страни, в това число Австралия, Англия, Франция, Германия, Япония и Съединени американски щати до Съвета за правата на Организация на обединените нации в Организация на обединените нации.

Пекин отхвърля всички изказвания за корист с уйгури и разказва лагерите като места за професионално образование за битка с религиозния екстремизъм.

" Достоверните отчети сочат, че над милион души са случайно арестувани в Синцзян и че има необятно публикувано наблюдаване, непропорционално ориентирано към уйгури и членове на други малцинства и ограничавания на главните свободи и уйгурска просвета ", се споделя в взаимното изказване.
 Китай вижда засегнатост в събитие на Организация на обединените нации за Синдзян
Китай вижда засегнатост в събитие на Организация на обединените нации за Синдзян

Съединени американски щати " се сплотиха с страни, злоупотребиха с Организация на обединените нации, оклеветиха и нападнаха Китай, за личните си ползи "

" Призоваваме Китай да позволи неотложен, логичен и безконтролен достъп до Синцзян за самостоятелни наблюдаващи, в това число висшия комисар ", добави той, базирайки се на Мишел Бачелет.

Бачелет сподели в понеделник на съвета, че се надява да контракти изискванията за посещаване тази година в Китай , в това число Синцзян, за да прегледа отчетите за съществени нарушавания против мюсюлманските уйгури .

Нейният офис води договаряния за достъп от септември 2018 година

Лиу Юин, представител на задачата на Китай в Организация на обединените нации в Женева, съобщи в понеделник, че нейното посещаване би трябвало да бъде " приятелско ", ориентирано към поощряване на съдействието, " а не да прави така наречен " следствие " с презумпцията за виновност ".
 Съединени американски щати, Англия и Германия пришпорват Китай да приключи репресиите против уйгурите
Съединени американски щати, Англия и Германия пришпорват Китай да приключи репресиите против уйгурите

" В Синцзян хората са измъчвани. Жените са принудително стерилизирани "

В изказването, ръководено от Канада , се цитират известия за изтезания, насилствена дезинфекция, полово принуждение и наложително обособяване на деца от родителите им от управляващите.

Осъжда се и закон, натрапен преди година в Хонконг против това, което Китай счита за сецесия и тероризъм. Първите процеси би трябвало да стартират тази седмица против хора, задържани според законодателството.

" Продължаваме да бъдем надълбоко загрижени от утежняването на главните свободи в Хонконг според Закона за националната сигурност и от ситуацията с правата на индивида в Тибет ", се споделя в него.
 Китай втърдява риториката и няма да толерира непознати сили към Тайван
Китай втърдява риториката и няма да толерира непознати сили към Тайван

Китай дава обещание и по-решително опълчване на външна интервенция в страната и Хонконг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР