Повече от 4 милиона души, избягали от пълномащабното руско нахлуване

...
Повече от 4 милиона души, избягали от пълномащабното руско нахлуване
Коментари Харесай

Евростат: 4,3 милиона души са избягали от войната в Украйна в страни-членки на ЕС

Повече от 4 милиона души, избягали от пълномащабното съветско навлизане в Украйна, са признати в страни членки на Европейски Съюз, заяви през днешния ден статистическата работа на блока Евростат, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12607
Данните на Евростат демонстрират, че 4,3 милиона жители на страни отвън Европейски Съюз са получили статут на краткотрайна протекция в блока. Общо 98,2 % от получилите краткотраен статут са украинци.

През четвъртото тримесечие на 2023 година малко над 200 000 нови претенденти са получили статут на краткотрайна протекция, което е най-ниският брой за едно тримесечие от началото на войната през февруари 2022 година В съпоставяне с предходното тримесечие броят им е намалял с 21 %.

Възрастните дами съставляват съвсем половината от тях – 46,2 %, а съвсем една трета – 33,2 %, са деца.

Най-много от получилите статут на краткотрайна протекция обитават в Германия – 29 %, а 22,1 % са в Полша.

Статутът на краткотрайна протекция е незабавна мярка за даване на незабавна и краткотрайна протекция на жители на страни отвън Европейски Съюз при положение на всеобщо разселване заради изключителни условия. Тъй като тази мярка е краткотрайна, тя не е равностойна на статут на леговище.

Директивата за краткотрайната протекция, призната през 2001 година, дава на Европейски Съюз инструмент за деяние при сходни обстановки.

За първи път блокът употребява изключителните ограничения в отговор на съветското навлизане в Украйна, с цел да подкрепи бягащите от войната.

През март 2022 година Европейски Съюз вкара краткотрайна протекция на хората, бягащи от войната в Украйна, а през септември 2023 година тя бе удължена до март 2025 година, напомня ДПА.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР