Повече от 4 хиляди медицински сестри вече не са в

...
Повече от 4 хиляди медицински сестри вече не са в
Коментари Харесай

За две години - 4 000 медицински сестри по-малко в здравната ни система

Повече от 4 хиляди медицински сестри към този момент не са в здравната ни система и то единствено за две години. Според Мая Илиева - ръководител на Синдиката на българските медицински експерти, приблизително към днешна дата се поставят по към 25 сестри на лечебно заведение. " Когато стартирахме митингите медицинските експерти в системата бяха 23 хиляди. От тях 11 хиляди работят в детското и учебно опазване на здравето.

Остават 12 хиляди, две хиляди от които са в ДКЦ-та. Останалите 10 хиляди са тези, които би трябвало да покрият 400 лечебни заведения в страната. Към днешна дата броя на медицинските сестри е към 19 900 ", изясни тя пред NOVA. Според Илиева множеството гласувани пари в бюджета за здраве няма да доведат до по-достойни хонорари. " Парите не се разпределят по верния метод.

На доста места в провинцията имаме сътрудници, които получават по 750 лева заплащане, колкото една чистачка в болница. Предлагахме като основа за възнагражденията сумата да бъде две минимални работни заплати. Сега настояваме възнагражденията да са в размер на най-малко три минимални работни заплати за страната. Има разговор и обещания от страна на властимащите, само че не сме обнадеждени ", разяснява още ръководителят.

Мая Илиева е безапелационна, че не се прави задоволително, с цел да бъдат арестувани фрагментите в системата на опазването на здравето у нас. " Никой не прави нищо, с цел да ги задържи. Много сътрудници отиват в чужбина, където биват признати с отворени прегръдки ", добави тя. Мая Илиева разяснява още, че проблемите на медицинските сестри остават нечути. " Към момента в Синдиката са към 2 хиляди медицински експерти. Надявам се сътрудниците да наберат храброст и да ни потърсят.

Не се усещаме чути. Обиколили сме всички институции, разговаряли сме с властимащите и с тези, от които зависи смяната, само че никой не стартира такава. Прекалено многото лечебни заведения и прекомерно дребното фрагменти водят до това ръководещите да си затварят очите за доста проблеми ", сподели още тя.

Синдикатът на българските медицински експерти на този стадий не обмисля митинги. " Ще създадем обаче едно събитие на 1 март, датата от която започнаха нашите митинги. Ще бъде безмълвно събитие, на което ще почетем нашите сътрудници, които загубихме по време на пандемията, както и тези, които напуснаха специалността и страната като цяло. Събитието е предизвикано от неналичието на дейности в здравната система ", разяснява още Мая Илиева.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР