Повече от 4 часа продължи изслушването на 20-те кандидати за

...
Повече от 4 часа продължи изслушването на 20-те кандидати за
Коментари Харесай

Кандидатите за ЦИК: Биографии, идеи, мерки

Повече от 4 часа продължи чуването на 20-те претенденти за новия състав на Централната изборна комисия. Впечатление направи наличието в Народното събрание на народен представител от Българска социалистическа партия - Крум Зарков пристигна, с цел да показа номинациите на алената партия в парламентарната правна комисия.
Всички претенденти дават отговор на условията и са спазени процедурните правила, разгласи ръководителят на комисията Данаил Кирилов.
Ивайло Ивков , кандидатура на Реформаторския блок, дефинира като нови провокации за ЦИК в идния евровот действителното машинно гласоподаване и заплахите от хакерски атаки. " Въпросът на въпросите ще е доверието в ЦИК и органите, които организират изборите ", акцентира той. Три качества, съгласно него би трябвало да има членът на ЦИК - самостоятелност, безпристрастност, подготвеност. Ивков е юрист с опит в ЦИК и член на досегашната ЦИК.
Кристина Цанкова - Стефанова, кандидатура на " Воля ", е член на ЦИК. Бе изтъкнато, че има доста добра известност на държавник и експерт.

Катя Иванова , кандидатура на Коалиция " България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски национален съюз, Движение Гергьовден ", член на към момента настоящата ЦИК, сподели, че е била е член на секционна комисия в регион Перник във връзка насочен подобен въпрос от страна на цивилен организации. Тя прикани за поредност и посочи, че е труженик за по-професионален състав на комисиите.
Севинч Солакова , кандидатура на Движение за права и свободи, бе показана от Хамид Хамид, който посочи, че тя е член на ЦИК, а сега секретар на ЦИК. Солакова, акцентира, че би трябвало да се подсигуряват правата на жителя на България, където и да е той и да се откри непоклатимост на изборните правила. " Много е направено, само че доста следва. Новият състав на ЦИК може да надгражда при обезпечаване на последователност и баланс сред новите и старите фрагменти ", уверена е тя.
Ерхан Чаушев , кандидатура на Движение за права и свободи с опит в разнообразни издания на ЦИК, уточни като главно предизвикателство машинното гласоподаване, най-много от логистична позиция. Складове, защита, монтиране, разтоварване, одит, сертификация са висящи проблеми, посочи той и означи, че за предвижданите 3000 машини за европейските избори ще би трябвало войска от най-малко 500 индивида, за които да се обезпечи надзор и финансиране.
Бойчо Арнаудов , кандидатура на " Обединени патриоти ", който също е правист с опит в ЦИК, бе изтъкнато, че има нужната професионална и практическа подготовка и би бил доста потребен за реализирането на последователност с новия състав на ЦИК.
Таня Йосифова , правист, учител с административен и управнически опит, която също е кандидатура на Обединените патриоти сподели, че ще се стреми към усилване на взаимоотношението с други органи и институции, в това число в битката с подправените вести, че прецизно ще съблюдава закона и че ще се старае ЦИК да бъде възприемана като поръчител на почтени и демократични избори.
Представяйки Силва Дюкенджиева , кандидатура на Българска социалистическа партия, Крум Зарков посочи, че е умел правист и е била и член на ЦИК при провеждането на локални избори и европейски избори. Дюкенджиева съобщи, че ще съблюдава закона и ще извършва решенията на груповия орган. Тя сподели, че е била член на секционна комисия и е била наблюдаващ на избори.
Николай Николов е друга кандидатура на Българска социалистическа партия, работил в разнообразни държавни органи, създател на монографии, който е бил избиран три пъти за общински консултант. Той посочи, че е доста огромен покровител на концепцията за образования и че е бил член на РИК, само че не е бил член на СИК. Николов изрази опасения, че с цел да се направи следващ разбор, по отношение на действителността на всяка от бюлетините, ще трябват промени в Изборния кодекс.
Председателят на комисията Данаил Кирилов означи, че Николов е прочут в професионалните среди с работата му в региона на антикорупционното законодателство и изрази страдание, че ще смени попрището. На въпрос от страна на Крум Зарков в какво тъкмо се показва тъгата му, Кирилов посочи: " няма повече да проследявам негови студии и проучвания по въпроси за спор на ползи, евентуално няма да може да взе участие в образования за попречване на спорове на ползи, а той има дейна преподавателска активност в тази област ". Самият Николов изясни стъпката си към ЦИК с пояснението: " това е обществено право и в другите си поприща съм работил 100% в общественото право " и добави, че позицията на член на ЦИК би била за него развиване. " Знам, че този орган би бил оптимално сполучлив, в случай че се употребява капацитета на всеки един член ", сподели още той.
Силвия Стойчева , кандидатура на Българска социалистическа партия, показа, че взе участие във всички изборни акции от 1997 година досега като наблюдаващ, покровител, представител на партия, не е била член на секционна комисия, има опит в подготовката и образованието на членове на секционни комисии.
Емил Войнов , препоръчан също от Българска социалистическа партия, спeциалист по осведомителни информационни технологии, познаващ в елементи изборния развой, провеждал образования, издал лични методики за образования на членове на СИК, също проби за инспекция на знанията им, съобщи изрично, че с цел да намалеят грешките в отчитането на изборите би трябвало да са по-добре подготвени членовете на секционните комисии. От 1252 протокола единствено 273 са без неточности, уточни той. За да се оправи ЦИК с въвеждане на машинно гласоподаване, съгласно него би трябвало неотложно да разгласи социална поръчка.
Цветанка Георгиева , кандидатура на Българска социалистическа партия с богат на практика опит в изборния развой посочи, че за 16 години е взела участие в 15 национални избора и в персонално качество е кандидатствала за кмет и общински консултант. Тя сподели, че е устремена към надграждане на положителните практики.
За Таня Цанева , препоръчана от Българска социалистическа партия, доскорошен член на ЦИК, бе изтъкнато, че партията разчита на нея да спомага за обезпечаването на последователност сред остарелия и новия състав на ЦИК .


Стефка Стоева , ново лице за ЦИК, кандидатура на ГЕРБ, която е препоръчана за ръководител на ЦИК, уточни като свои управителни правила спазването на върховенството на закона, реализирането на последователност и акцентира, че би трябвало да се запази постигнатото и да се развива. Членовете на ЦИК би трябвало да работят свободно и да не са подвластни от партиите, акцентира тя и посочи и значимостта на образованието, което съгласно нея би трябвало да бъде ориентирано и към жителите, с цел да няма парадокси от вида 15:15.
Георги Баханов , кандидатура на ГЕРБ посочи сегашната ЦИК, която е съумяла да свърши голям размер работа по напълно нов Изборен кодекс и означи, че новата ЦИК ще работи при по-благоприятни условия. " Ще бъда ревнив труженик концепцията за обучителен център да бъде осъществена най-накрая ", съобщи той и посочи, че 96 000 български жители вземат участие като членове в секционни комисии и в случай че не бъде готови добре се стига до несъответствия и неточности.
Йорданка Ганчева , член на ЦИК, препоръчана от ГЕРБ, заяви, че е била член и на секционна, и на районна, и на общинска изборна комисия. Тя изрече гореща признателност на досегашния състав на ЦИК.
Мария Ботинова , препоръчана от ГЕРБ, която също има опит като член на ЦИК като началник на група тъжби и сигнали в досегашната ЦИК и акцентира значимостта на тази част от работата на структурата. Тя съобщи, че е последовател на концепцията работата в секционните изборни комисии да е въпрос на чест и публичен дълг, което съгласно нея би вдигнало просветителното ниво на членовете на комисии и би понижило грешките. По отношение на машинното гласоподаване тя съобщи, че е труженик на последователното пристъпване към него. " По-бавно, само че по-сигурно; с по-малко машини, само че пък по-честно ", разясни тя.
Александър Андреев , представителят на сегашната ЦИК, станал член на ЦИК от квотата на Българска социалистическа партия, в този момент е кандидатура на ГЕРБ за новия състав на ЦИК и бе показан от Десислава Атанасова, която посочи, че е учител по право на интелектуалната благосъстоятелност и интернационално частно право, взел участие е като наблюдаващ в избори в разнообразни страни и има сериозен опит в ЦИК. Като съществени провокации той уточни провеждането на почтени, демократични и свободни избори.
Мирослав Джеров , препоръчан също от ГЕРБ, е експерт по гражданско, трудово и авторско право с дълготраен юридически опит. Той увери, че негов приоритет ще е спазването на закона и че също акцентира на значимостта на приемствеността, с цел да се реализира надграждане. Джеров изрази убеденост, че с богата си юридическа процедура би бил потребен в активността на комисията, макар, че не е имал професионална ангажираност с избори.
Димитър Димитров , кандидатура на ГЕРБ, е номиниран от Българска асоциация за политически науки. Той е социолог, учител и е бил в 4 състава на ЦИК, означи при представянето му Данаил Кирилов и добави, че за ГЕРБ е чест да издигне кандидатура на неправителствения бранш.
За ръководител е препоръчан конституционният осъждам Стефка Стоева.
Нито един от претендентите няма принадлежност към Държавна сигурност е посочила инспекция, разгласи още Данаил Кирилов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР