Повече от 35 бели щъркела са станали жертва на токов

...
Повече от 35 бели щъркела са станали жертва на токов
Коментари Харесай

Над 35 щъркела са загинали при токови удари в Добричко

Повече от 35 бели щъркела са станали жертва на токов удар покрай добричкото село Стожер. Според експертите, птиците са починали по друго време. Птиците са открити инцидентно от екозащитник. Михаил Илиев от Българското сдружение за отбрана на птиците първо видял неподвижен щъркел на дирек от ектроразпределителната мрежа, само че по-късно преброил 35 мъртви птици. По думите му от 7-8 години не се е случвало толкоз щъркели да загинат на едно място. Не са от локалната популация, а от по-северно ситуирани европейски страни.

По пътя си към Африка те минават през нашата страна и вечер кацат за нощувка по дървета и стълбове в откритите обработваеми земи. " Те са с огромен обсег на крилата, повече от два метра и в някакъв миг крило на птица да се опре в жицата, по която тече ток, от другата страна самата птица е кацнала на стълба и се получава токов удар от заземяването на електричеството. Птицата мигновено умира и пада под стълба ", изяснява Илиев, представен от БТВ.

За последните 18 месеца ЕРП Север е сложило към 18 000 броя птицезащитни устройства върху рисковите видове стълбове в разнообразни региона на Североизточна България, където минава пътят на мигриращите птици. Това, което се случва в последните години, е да трансформират пътя си на миграция, разяснява шефа по сигурността на труда и опазването на околната среда в " Енерго-Про " Пламен Петров.

Според Илиев, с цел да се защитят щъркелите е належащо да се слагат изолатори наоколо до електрическите стълбове. Преди това обаче би трябвало да се дефинират всички сериозни места по пътя им към Африка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР