Повече от 3200 ученици от 5 до 12 клас днес

...
Повече от 3200 ученици от 5 до 12 клас днес
Коментари Харесай

Част от големите ученици се завърнаха в клас със зелен сертификат

Повече от 3200 възпитаници от 5 до 12 клас през днешния ден се върнаха в клас в София. Повечето от тях са в частни учебни заведения. Единствена от общинските учебни заведения в столицата Испанската гимназия съумя да събере 176 възпитаници със зелен документ в 8-и, 9-и и 10-и клас. Половината от учениците от 5. до 12. клас учат присъствено без тестване и документи в 130 общини в страната, където заболеваемостта е сред 250 и 500 на 100 000 души.

В столицата през днешния ден в присъствено образование са се върнали над 3600 възпитаници, сподели за ПСН Ваня Кастрева, шеф на РУО- София. Това са най-много учениците от 24 частни учебни заведения като измежду тях най-вече са тези от Американския лицей - 816 деца от 8 до 12 клас. От общинските учебни заведения са се върнали единствено 176 на 164 Испанска гимназия.

Останалите междинни общински учебни заведения и гимназии към момента събират анкети от родителите дали децата имат зелен документи, сподели Кастрева. От 1 декември връщане в учебно заведение е декларирал обаче един седми клас от 36-то приблизително учебно заведение.

За близо 200 възпитаници от 10 паралелки в Испанската гимназия през днешния ден беше като първи образователен ден. Част от учениците от осми, девети и десети клас още веднъж влязоха в класните стаи и замениха преносими компютри и таблети с чинове и бели дъски.



За да се върнат още веднъж в клас, на входа учениците предоставяха зелените си документи. Според шефа на гимназията с изключение на желанието на част от родителите, за връщането на част от учениците са помогнали и удобни фактори.

" Ние сме най-малката езикова гимназия, с минимален брой възпитаници. Нашите възпитаници всичките са гимназисти, подлежат на ваксина и 1/3 от учениците са имунизирани или с формален документ за преболедуване ", споделя Зорница Йончева - шеф на 164-та ГПИЕ " Мигел де Сервантес ".

Заради рецесията с неналичието на задоволително проби за огромните възпитаници на национално равнище, управление и родители вземат решение проучванията да се поемат краткотрайно от родителите. Тестовете се правят в лицензирани лаборатории. В паралелките, в които не са събрани 50% утвърждение за платени проби от родителите, учениците ще продължат да учат отдалечено.

" Преобладаващото мнение е, че децата би трябвало да се върнат в учебно заведение, по какъвто и да е метод, даже с цената на тези 10 лв. ", съобщи Георги Маринов - ръководител на учебното настоятелство.

" Най-много до две седмици би бил допустим този компромис. Просто си чакаме с неспокойствие милионите проби обещани от здравното министерство ", разяснява шефът.

От през днешния ден частните учебни заведения също отвориха порти за по-големите възпитаници. Новата заповед на простветното министерство разрешава те сами да си купят тестванията.

" Дистанционното образование има своите преимущества сигурно и ние ги използваме, само че няма нищо по-хубаво от присъственото учене. Оживено е, още веднъж детски звук, шум, смях, усмихнати лица, това е. Хубаво е да сме отново дружно ", споделя Правда Китанова, шеф на частно учебно заведение.

От просветното министерство към този момент оповестиха, че все още разполгат с малко над 280 000 теста, което е надалеч от обещаните 1 милион, оповестени по-рано от здравното министерство.

От МОН прецизират също, че наличните проби обезпечават присъствено образование единствено на учениците от първи до четвърти клас до 10 декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР