Повече от 3000 от членовете на секционни избирателни комисии (СИК)

...
Повече от 3000 от членовете на секционни избирателни комисии (СИК)
Коментари Харесай

Сменени са над 3000 от членовете на секционни избирателни комисии в област Благоевград

Повече от 3000 от членовете на секционни изборни комисии (СИК) в област Благоевград са заменени, сподели на конференция ръководителят на Районната изборна комисия (РИК) Мартин Бусаров. " Крайно сме разочаровани от това, че повече от 70 членове - ръководители и секретари на СИК не се явиха при започване на изборния ден в цялата област Благоевград, като към 45 са единствено неявилите се членове в община Благоевград ", разясни ръководителят на РИК.

Той сподели, че това е наложило да се търсят аварийни членове, с цел да се обезпечи обикновено начало на изборния ден. Въпреки това някои от секциите работят в понижен състав, защото партиите не са показали членове за подмяна. " Имаме секции, които ще работят или в осемчленен или в шестчленен състав. За страдание извънредно несериозно подходиха партиите към тяхното обвързване да обезпечат състава на СИК ", добави Мартин Бусаров. Той се надява промените в състава на секционните изборни комисии да не доведат до неточности в изборните протоколи, само че най-вероятно по думите му ще се наложи удължение на времето за приемане на протоколи, съобщи Българска телеграфна агенция.

До момента в РИК са регистрирани 12 тъжби и сигнали. Част от тях касаят изказвания за нарушаване на изборните правила по отношение на пропаганда с присъединяване на деца.Друга част от тях са свързани с нецензурно държание на член на СИК в община Сандански, който се е държал жестоко с гласоподаватели и със своите сътрудници. Предстои Районната изборна комисия да се произнесе по жалбите.

В област Благоевград е подаден сигнал за проблем с 30 машини в разнообразни секционни изборни комисии. " До момента имаме пет машини, които с наши решения сме извадили от строя и в тези пет секции продължаваме гласуването единствено на хартия. Три от тях са в община Благоевград, една е в община Разлог и една машина не работи в община Петрич ", заяви още Мартин Бусаров. Обработва се още едно решение за прекъсване на работата на машина в община Разлог и машина в община Сандански. Проблемът на всички места е един-машината не разпечатва бюлетина за машинното гласоподаване или в случай че такава се разпечати, не е бюлетина, а квитанция с номера на секцията, разясниха от РИК.

Оттам увериха, че се поддържа непрекъсната връзка с всяка една от секциите. Има и указания на уеб страницата на РИК, по отношение на проблемите с машинно гласоподаване. Когато се откри проблем с машинното гласоподаване, незабавно се подава сигнал до техниците, които поддържат машинното гласоподаване, които би трябвало да се опитат да отстранят зародилия проблем. Когато това е невероятно, членовете на СИК попълнят протокол и РИК взима решение гласуването да продължи на хартия. " За страдание сигналите за проблем с машините към този час са над 30 в изборния регион. За седем от тях сме получили противоположна връзка, че не може да продължи гласуването с машина. Очаква се решение за останалите машини дали това е била краткотрайна обстановка или казусът с машините продължава ", споделиха още от РИК.

Оттам оповестиха, че гласоподавателите са спокойни и когато има проблем с машините те получават хартиена бюлетина за гласоподаване и упражняват своя избор на хартия. " На никой не е отказано и никой не е лишен от правото си на глас ", споделиха още на конференцията на РИК-Благоевград.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР