Повече от 300 души бяха арестувани за една нощ в

...
Повече от 300 души бяха арестувани за една нощ в
Коментари Харесай

Пореден ден на масови протести в Тунис

Повече от 300 души бяха задържани за една нощ в Тунис след ескалация на митингите против признатите от държавното управление ограничения за строги икономии, съобщи Би Би Си.

Полицията е употребила сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпите от стачкуващи, протестиращи против нарастването на цените на някои съществени артикули.

През последните няколко дни митингите обгърнаха най-малко 10 разнообразни региона на страната, измежду които и столицата Тунис, откакто правителството взе решението да усили налога върху добавената стойност и обществените осигуровки.

От тунизийското министерство на защитата оповестиха, че повече от 2000 военнослужещи са били изпратени да защитят държавни здания в най-големите градове в страната.

Премиерът на Тунис Юсеф Шахед осъди деянията на вандализъм  от страна на протестиращите и съобщи, че те пробват да отслабят страната.

Протестите започнаха спокойно в понеделник, само че вечерта напрежението ескалира и стачкуващите влязоха в конфликти с полицията. Според представителя на националната армия Халифа Чибани, повече от 600 души са били задържани от началото на седмицата.

„ Цените на медикаментите се усилиха. Всички се подвигна, само че не и заплатите. Не имам вяра, че в този момент е моментът за нарастване на цените. “, съобщи един от протестиращите пред Би Би Си.

Демонстрантите упорстват за анулация на признатия приетия бюджет за 2018 година, който бе избран от опозиционни групи като неправдив. Протестиращите желаят и по-добра осигурителна система, която да подкрепи финансово затруднените фамилии.

Тунис бе единствената страна, в която  демокрацията пусна корени след „ Арабската пролет “, само че нито едно от 9-те държавни управления, които пристигнаха на власт след свалянето на властническия водач Зин ал Абидин бен Али, не успяха да позволи възходящите стопански проблеми в страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР