Повече от 30 украински деца бяха върнати на родителите си.

...
Повече от 30 украински деца бяха върнати на родителите си.
Коментари Харесай

Отведени от Русия деца бяха върнати на родителите си в Украйна

Повече от 30 украински деца бяха върнати на родителите си. Те са били отведени в Русия от окупираните украински територии. Въпреки че имат родители и близки в Украйна, руснаците им споделили, че към този момент ще живеят там и ще бъдат осиновени.

Сълзи, смях и обятия. Десетки фамилии посрещнаха децата си след месеци разлъка. Руските управляващи ги задържали в разнообразни лагери и детски центрове и им казвали, че към този момент ще живеят в Русия и ще имат нови фамилии, споделя Нова тв.

„ Бяхме в потрес. Обадихме се на мама и тя пристигна да ни търси ”, показа 13-годишната Даша от Херсон.

Тя и сестра ѝ Альона били известени, че престоят им в лагер в Русия се удължава. После се оказало, че руснаците изобщо не имат намерение да ги връщат. „ Казаха, че ще бъдем осиновени. Ще имаме нови настойници ”, изясни Даша.

Историята на тези девойки не е изключение. Окупационните управляващи отвеждали децата с най-различни пояснения. Казвали, че ще ги настанят на по-безопасно място. След това не ги прибирали на родителите им и даже ги давали в нови фамилии.

„ Обясниха ни, че лагерът се удължава с една седмица. После стана месец. Накрая ни откараха в различен лагер ”, разкри 15-годишният Юра.

Международното право не разрешава отвеждането на деца. Дори във военна зона, окупационните управляващи би трябвало да се уверят, че децата нямат родственици или попечители в родината си. Русия освен не е правела това, а е отвеждала деца, за които е било ясно, че имат родители в Украйна.

„ Имаше публикация от учебните заведения, че провеждат безвъзмездни детски екскурзии до морето за 24 дни. Обсъдихме го в фамилията и взехме решение да ги изпратим, тъй като девойките не бяха виждали морето от доста време, а в Херсон ситуацията беше мъчно. Помислихме, че за 24 дни няма риск ”, сподели Ирина Хринченко.

В лагерите децата били карани да слушат уроци за величието на Русия. „ Караха ни да ставаме прави на съветския химн. Който не става, трябваше да написа пояснение. Включително и аз ”, добавя Юра.

Никой не знае какъв брой е общият брой на децата, отведени от Украйна. Точно тази процедура стана съображение Международният углавен съд в Хага да упрекна Владимир Путин във военни закононарушения.

„ Много беше тежко, когато ние към този момент бяхме в рейса, а децата които оставаха, плачеха зад оградата ”, уточни Наталия Рак.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР