Повече от 30 предложения за участие на български занаятчии в

...
Повече от 30 предложения за участие на български занаятчии в
Коментари Харесай

Над 30 български занаятчии са предложени за участие в световно изложение във Венеция

Повече от 30 оферти за присъединяване на български занаятчии в международното ревю Homo faber във Венеция, проведено от фондация „ Микеланджело ” през 2020 година, изпраща проф. доктор Светла Димитрова, оповестиха от  EМО " Етър ". 

Директорът на музей „ Етър ” показва страната ни в Културния съвет, който съветва огромната европейска неправителствена организация. Фондацията стартира своята активност преди две години, а още първата експозиция Homo faber във Венеция е с доста мощно присъединяване. 410 експерти - занаятчии и дизайнери, са включени в събитието.
 EМО " Етър "
Представени са 36 страни, а ревюто е прегледано от величествен брой гости - над 62 000. На това ревю обаче български занаятчии не са включени. Направените в края на 2019 година оферти от проф. Димитрова са съпроводени със фотоси на направени от съответния занаятчия произведения - всяко от които с висока художествена стойност, без значение дали става въпрос за украшение или за предопределен за битова приложимост предмет.

„ Интересът към занаятчийството нараства, само че на занаятите към този момент не се гледа като на типово, а като на арт-производство, което е ръчно, сътворено със характерни принадлежности, от хора със специфични умения. -->

Едно произвеждане, което търси нови идейни решения, нови форми, нови цветове. Фондация „ Микеланджело ” е медиаторът сред занаятчиите и потребителите. Тя демонстрира разликите сред стоките, създадени ръчно и стоките от всеобщото произвеждане ”, разяснява проф. доктор Светла Димитрова.

В Културния съвет към фондацията с по един представител вземат участие 30 европейски страни . Всеки има роля на дипломат на занаятчиите от своята страна. Задачата му е да открие и показа пред организацията най-хубавите майстори, с цел да се реши опцията те да вземат участие със свои творби на идващото ревю.

„ Културният съвет разисква и тематиките на ревюто, където са показани обичайни и нетрадиционни браншове, фотоизложби. През 2020 година тематиката, която е избрана е „ Живите съкровища на Европа и Япония ”, защото Страната на изгряващото слънце е поканена да бъде сътрудник.

Вече са отправени оферти за повече о т 30 български занаятчии, чието произвеждане може да се впише в условията на фондацията. Снимки на техните произведения са изпратени на съответния отговорник към „ Микеланджело ”, който да реши дали предложенията са подобаващи.

През януари 2020 година се планува визитата му в България, к ато задачата е да се направи асортимент на изделията, които да бъдат включени в идното ревю ”.

Според проф. Димитрова множеството от българските занаятчии се придържат к ъм обичайното произвеждане, което е спънка изделията им да доближат до изложби от вида на проведеното от фондация „ Микеланджело ”.

Връзката с художествените занаяти у нас е нарушена със намаляване на ролята на Съюза на българските художници във връзка с занаятчийското произвеждане.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР