Повече от 30 граждански дела с искове за над 2

...
Повече от 30 граждански дела с искове за над 2
Коментари Харесай

Пострадали от водния ад в Бисер съдят държавата за над 2 милиона лева

Повече от 30 цивилен каузи с искове за над 2 милиона лв. са заведени от пострадали от наводнението в село Бисер в Софийския градски съд. Те са против Община Харманли и Министерството на защитата. В исковете се твърди, че поради бездействието им се е стигнало до нещастието, при която починаха 8 души, оповестява Българска национална телевизия.

57-годишният Славей Стоянов е един от ищците. Преди наводнението е теглил заем и е купил къща на 2 етажа. Сега Славей е завел иск за 55 хиляди лв..

" 55 хиляди лв. съм завел иск, вътре ми отпускат 10 -15 хиляди лв. за вреди, почти стават към 65-70 хиляди лв. с вредите с всичкото, тя къщата ми струваше 40 хиляди лв. празна. Почнах да взимам перална, баня си направих горе, всичко аз си го върша.Тя ми излезе 80-хиляди тази къща ", споделя Стоянов.

Според ищците виновността за пропукването на стената на язовир " Иваново " напълно е на Община Харманли.

" Изцяло нови виновността за удавените хора община Харманли. Изцяло. Сега може да са подавали сигнал към регионални и басейнови дирекции, само че в съответния случай да знаеш ти като кмет на община, че язовирът е замръзнал, че трансферира стената. Това е насипна стена има там умни глави, доста добре знаят, че когато една насипна стена трансферира, водата почна да я рови няма къде да иде ще се скъса, няма къде да иди ", декларира Йосиф Тодоров от селото.

2 от делата са заведени още през 2015-а, а останалите - този февруари, дни преди да изтече срокът на отминалост. Преди наводнението сред община Харманли и министерството на защитата е имало спор за собствеността на язовира. На процедура на през февруари 2012-а, язовирът не е имал притежател и за това някогашният регионален шеф Ирена Узунова е била сезирана нееднократно. На 19 юли против нея беше повдигнато обвиняване за несъблюдение на служебните отговорности.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР