Повече от 3 са местата по света, на които се

...
Повече от 3 са местата по света, на които се
Коментари Харесай

3 места, на които се случват необясними водни явления

Повече от 3 са местата по света, на които се случват необясними водни феномени

Но, описаните по-долу водни феномени са факт и през днешния ден. И поради това хора, попаднали измежду океана, където се случват, може да рискуват или напряко да изгубят живота си.

НОС ДОБРА НАДЕЖДА

Край южноафриканското крайбрежие е ситуиран регион, който се назовава проток Добра вяра (Нос на бурите). От древността той се е считал за рисков за мореплаване, тъй като голям брой съдове са намерили гибелта си там. Основната причина за нещастията е изменчивото време, както и „ вълните убийци “, наричани кейпролери.Това са големи талази, които се движат по повърхността на водата като на шейна. Височината им може да е над 30 метра.

Огромните красиви водни формирания се получават вследствие на зараждането на няколко кохерентни талази. Височината им е сумата от две талази. Благодарение на голямата си евентуална сила те могат да се придвижват на огромни дистанции. При конфликт с други талази, даже и със себеподобни, те не трансформират формата си. Съответно пред вълната се образува също толкоз гигантска впадина. Вълните край пролива Добра вяра са най-гибелните и разрушителни от всички регистрирани по света.

ПЕРСИЙСКИ ЗАЛИВ И ИЗТОЧЕН ИНДИЙСКИ ОКЕАН

В този регион са маркирани също толкоз необикновени и необясними феномени: големи кръгове, които светят и се въртят във водата. Някога произходът им е бил обясняван с теорията на Курт Кале – океанолог от Германия. Той отбелязва, че тези кръгове могат да се появят вследствие на разнообразни подводни трусове. Това провокира естествено светене на планктона. Тъй като ударните талази се популяризират във всички направления, поражда резултатът на светещо колело , въртящо се към оста си.

Но през днешния ден хипотезата провокира доста разногласия, тъй като не изяснява редица моменти. Като да вземем за пример за какво „ колелата “ се въртят и трансформират формата си Именно вярната форма на подводните светещи кръгове навежда на мисълта, че това биха могли да са НЛО. Скоростта на въртене е голяма, а от време на време хората означават и появяването на лъчи. Прекалено доста наподобяват на летателни апарати.

ВОДОВЪРТЕЖЪТ МАЕЛСТРЬОМ

Маелстрьом е въртоп, който макар скромния си мащаб провокира у моряците боязън и смут. Там също са изчезвали дребни кораби, погълнати от недрата на океана. Водовъртежът се появява два пъти в денонощието в Норвежко море, край залива Вестфьорд, близо до Северозападна Норвегия.

Този феномен е прочут от описа на Едгар Алън По от 1841 година „ Спускане в Маелстрьом “. В него се разказват пагубните сили на природата. Във фунията се образува впадина,която е на метри под равнището на океана. При това силата във водовъртежа е десетки пъти по-голяма, в сравнение с при нормално течение. Отбелязан е и фактът, че един път на 100 дни придвижването на водовъртежа обръща посоката си на въртене.

Разбира се, този естествен феномен не е уникален. Отбелязан е и в други елементи на земното кълбо, включително и на Бермудите. Ако няма никакви трудности, то в Северното полукълбо на планетата такива водовъртежи ще се движат назад на часовниковата стрелка, а в Южното – по посока на часовниковата стрелка, което е обусловено от придвижването на Земята. В този регион обаче, в резултат на неравностите по дъното, теченията, естествените наклони и други променливи фактори течението също може да се променя…

Инфо: www.facts-worldwide.info

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР