Повече от 3 молива не се слагат в моливника. Ако

...
Повече от 3 молива не се слагат в моливника. Ако
Коментари Харесай

Училищата в Япония – тормоз, дисциплина и самоубийства

Повече от 3 молива не се поставят в моливника. Ако искаш да зададеш въпрос, вдигни ръка под ъгъл 70°

В тоалетната по време на час се върви единствено по един. Разрешено време – 7 минути. Да се откъсва не повече от 30 см от тоалетната хартия. Момичетата и момчетата не могат да вървят дружно по улицата, даже и да са брат и сестра. Обядът би трябвало да се изяжда в следната поредност: 1. мляко, 2. самун, 3 главно ястие.

Тацуо Камон (музикант и изпълнител) в песента си „ Хонто ни атта коваи косоку “ пее за тези и други правила, съществуващи в разнообразни японски учебни заведения: „ Да, те могат да ви се костват смешни, до момента в който не узнаеш, че всички те са действителни “.

Японското общество е колективистко. Ако човек по някакви аргументи не се вписва в границите на общите понятия и правила – постоянно неписани, го чакат проблеми. Още от дребни японските деца стартират последователно да се приучават към това, че са част от един колектив.

С началото на учебния живот обаче стартират да ги „ настройват “ същински. И „ излизането от строя “ води до неприятности. Ученикът може да бъде подложен на тормоз от страна на съучениците си и на дисциплинарни санкции от преподавателите.

Статистиката на детските самоубийства е печално удостоверение какъв брой извратена е японската казионно-бездушна учебна система. Без да привеждаме числа, излиза наяве, че всяка година най-вече младежи възпитаници непринудено напущат този свят на 1 септември…

Училищната форма сплотява и препятства демонстрацията на разслоение. В частно токийско учебно заведение, да вземем за пример комплектът униформа за ученика коства 800 $, защото е по дизайн на Армани.

Строго се ревизират дължината на панталона, полата, цветът на чорапите и даже на бельото. И несъмнено, намират се учители мъже, ревниво следящи (буквално) всички правила да бъдат спазвани, изключително от ученичките в горните класове.

Регулира се и се ревизира и дължината на косите. И което минава всевъзможни граници

  • тяхната „ принципност “ и цвят. Не се позволяват никакви„ киселинни “ цветове и екстравагантно къдрене.
  • Естественият кафяв цвят на косите (да, измежду японците има и кестеняви) провокира съмнения, че ученикът/ ученичката се боядисва. Като доказателство за автентичност на цвета от децата се изисква да донесат свои фотоси като дребни и нотариално заверено писмо от родителите, които удостоверяват, че естественият цвят на косата на чедото им е кестеняв. Гордите притежатели на леко чупливи коси също би трябвало да показват сходно доказателство, че косата им не такава в резултат на химическа интервенция.

Миналата година госпожица с кестенява коса дава под съд префектура Осака, където се намира учебното заведение „ Каифукан “. Преподавателите я карали в течение на две години постоянно да боядисва косата си черна’ На всичките й опити да възрази, получавала общоприетия отговор: „ Всички би трябвало да са идентични, никой не би трябвало да се откроява, и ти не си изключение. Ако не ти харесва, напусни! “.

В Япония доста учебни заведения външно припомнят институции от системата за изтърпяване на санкции. Всъщност те са съвсем такива. Веднъж учител издевателски попитал: „ А дали ти не си такава, защото нямаш татко? “.

Нещата с тази ученичка стигнали до такава степен, че косите й почнали да падат. Тя напуснала учебно заведение и се обърнала към съда, който почел желае й за 20 000 $. Оказва се, че в Страната на изгряващото слънце доста ученички са подлагани на същата обработка, в случай че естествените им коси по някакъв метод не устройват учебната администрация.

Според последователите на сходен метод изгодата е по-голяма от вредата. По този метод, считат те, се построява монолитно общество. Но в действителност това е ослепителен образец по какъв начин сходни правила вместо да сплотяват, водят до затъпяване, безсмислено послушание и цялостен тормоз.

През 1990 година 15-годишната Риоко Ишида умира от удара в железна врата. Точно в 8:30 сутринта, откакто крещи на воля във високоговорителя, че заниманията стартират, дежурният преподавател с всички сили захлопва металната врата, до момента в който момичето бърза да влезе, с цел да не закъснее за първия час. Разбира се, това напълно не значи, че в Япония няма и изцяло естествени образователни заведения.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР