Повече от 3 милиона души са починали през 2016 г.

...
Повече от 3 милиона души са починали през 2016 г.
Коментари Харесай

Алкохолът убива по 3 млн. души на година, повечето са мъже

Повече от 3 милиона души са умряли през 2016 година вследствие корист с алкохол, което значи, че един на всеки 20 смъртния случая по света е обвързван с консумация на алкохолни питиета , оповестява Световната здравна организация (СЗО), представена от " Ройтерс ".

Повече от ¾ от тези случаи са при мъжете , отбелязва здравната организация на Организация на обединените нации. Въпреки че има доказателства, че потреблението на алкохол води до здравословен риск, потреблението на алкохол в международен мащаб се предвижда да се усили през идващите 10 година

" Настъпи времето да предприемем дейности за попречване на тази сериозна опасност за развиването на здравословни общества ", отбелязва генералният шеф на организацията Тедрос Гебрейесус в отчет.

" Твърде доста хора, техните фамилии и общности страдат от следствията от нездравословното изразходване на алкохол ", добавя шефът на СЗО.

В отчет за потреблението на алкохол и въздействието върху здравето СЗО сигнализира, че в международен мащаб 237 милиона мъже и 46 милиона дами имат проблеми с алкохола . Най-висок е процентът в Европа и Северна, Централна и Южна Америка . Злоупотребата с алкохол е по-често срещана в по-богатите страни.

От всички смъртни случаи вследствие използването на алкохол 28% са вследствие на пострадвания при произшествия , самонаранявания и междуличностно принуждение, 21% поради проблеми с храносмилателната система и 19% поради сърдечно-съдови болести.

2,3 милиарда души по света пият алкохол , като междинната дневна консумация е 33 грама чист алкохол. Това е равнозначно на две чаши вино от 150 мл, 750-милилитрова бира или 40 мл спиртни питиета.

В Европа е най-голяма потреблението на алкохол в целия свят , макар че от 2010 година е регистриран спад от 10%. През идващите 10 година се чака да се усили в Югоизточна Азия, западната част на Тихия океан и Северна, Централна и Южна Америка.

В света 45% от потреблението на алкохол е във формата на спиртни питиета . Бирата е на второ място с 34%, следвана от виното с 12%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР