Повече от 3,3 млн. души дадоха своя глас днес по

...
Повече от 3,3 млн. души дадоха своя глас днес по
Коментари Харесай

72,16% са дали своя глас за независимостта на Иракски Кюрдистан


Повече от 3,3 млн. души дадоха своя глас през днешния ден по време на референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан, който се организира в понеделник в самостоятелния район на иракската територия. Данните бяха предоставени на телевизия „ Ас сумария ” от формалния представител на Върховната самостоятелна изборна комисия по изборите и референдумите Ширван Зарари.

По думите му „ присъединяване във вота са взели 3 305 925 индивида ”, които съставляват общо 72,16% от общо записаните гласоподаватели.

Гласуването в референдума за независимостта на Иракски Кюрдистан завърши в понеделник в 19:00 локално време (което съответствува с българското). Както беше обявено преди този момент от изборната комисия, окончателните резултати от този плебисцит ще бъдат оповестени в границите на 72 часа.

Иракски Кюрдистан е неофициалното наименование на кюрдската самостоятелна област, която е със статут на необятна автономност на територията на Ирак съгласно Конституцията.

Решението за референдума бе взето едностранно от управлението на Кюрдската районна автономност. Днес бяха открити изборни секции в провинциите Ербил, Сулеймание и Дахук, в региона на Тузхурмат в провинция Салахаддин, в Ханекин в Дилая, в обитаемоте места Джелавла и Каратепе. Гласуване бе проведено и в провинция Киркук, която съгласно иракската конституция има противоречив статус. Освен това референдум се организира и в региони на провинция Найнава, които са освободени от ислямските терористи на ДАЕШ - Синджар, Махмур, Телкейф, Хамдание, Шейхан, Зуммар, Рабие, Немруд и Бартил. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР