Повече от 28 000 бежанци са избягали от Нагорни Карабах за Армения, твърдят властите

...
Повече от 28 000 бежанци са избягали от Нагорни Карабах,
Коментари Харесай

Повече от 28 000 бежанци са избягали от Нагорни Карабах, отцепнически анклав с мнозинство от етнически арменци, победен в светкавична офанзива от Азербайджан миналата седмица, съобщи Армения във вторник.

Азербайджан отвори единствения път, водещ от региона към Армения в неделя, четири дни след като бунтовниците се съгласиха да се разоръжат съгласно условията на споразумението за прекратяване на огъня, което поставя спорния регион под контрола на Баку.

Около 28 120 бежанци са пристигнали досега избяга от Нагорни Карабах. Докато бежанците наводняваха Армения, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова правата им да бъдат защитени.

„Генералният секретар е много загрижен за разселването на хора, които виждаме в Армения“, каза говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик . „На първо място, от съществено значение е правата на разселеното население да бъдат защитени и те да получат хуманитарна подкрепа.“

По-късно във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на президента на Азербайджан Илхам Алиев, че трябва да защитава цивилните, които все още са в Нагорно- Карабах и да позволи на хуманитарната помощ да достигне до тях.

Блинкен „подчерта спешността да няма повече военни действия, че има безусловна защита и свобода на движение за цивилни, че има безпрепятствен хуманитарен достъп до Нагорни Карабах“, говорител на Държавния департамент Матю Милър каза пред репортери.

(FRANCE 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР