Повече от 2500 загинали, изчезнали като 186 000 са прекосили Средиземно море през 2023 г.

...
Повече от 2500 души са загинали или са изчезнали, докато
Коментари Харесай

Повече от 2500 души са загинали или са изчезнали, докато са се опитвали да прекосят Средиземно море към Европа досега тази година, каза агенцията на ООН за бежанците, докато приблизително 186 000 души са пристигнали в европейски страни през същия период.

Рувен Меникдивела, директор на службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в Ню Йорк, каза пред Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че от 186 000, които са прекосили Средиземно море, 83 процента – около 130 000 души – са се приземили в Италия. Други държави, в които са се приземявали хора, прекосили Средиземно море, включват Гърция, Испания, Кипър и Малта.

Продължете да четете

списък от 4 елемента My Maysoon: Семейна трагедия в Средиземно мореЕвропа се притеснява от миграцията; Тунис премества бежанците към пунктовете за отпътуванеЛибия арестува 38 за смъртни случаи в случай на контрабанда в Средиземно мореСтремните температури в Средиземно море носят смърт и разрушениякрай на списъка

Броят на загиналите или изчезналите по време на опасното морско прекосяване се е увеличил тази година в сравнение с миналата година, съобщиха от Съвета за сигурност.

„До 24 септември над 2500 души се считат за мъртви или изчезнали само през 2023 г.“, каза Меникдивела. Този брой бележи голямо увеличение в сравнение с 1680 загинали или изчезнали през същия период на 2022 г.

Меникдивела каза, че Агенцията на ООН за бежанците не вижда „край“ на изгубените животи в морето и по сухопътните пътища към Европа, които са също толкова опасни.


Служител на ВКБООН каза на съвета как пътуването по суша от африканските страни на юг от Сахара до отправните точки по морето на бреговете на Тунис и Либия „остава едно от най-опасните в света“.

„Животите се губят и на сушата, далеч от общественото внимание“, каза Меникдивела.

Мигрантите и бежанците „рискуват смърт и груби нарушения на човешките права на всяка крачка“, каза тя.

Повече от 102 000 души са се опитали да прекосят Средиземно море от Тунис, което е увеличение от 260 процента спрямо миналата година, а повече от 45 000 са се опитали да преминат от Либия, каза Меникдивела.

Цифрите на ВКБООН бяха подобни на тези, представени от Пар Лилерт, директор на Международната служба за миграция (IOM).

„Последните данни на IOM показват, че от януари до септември 2023 г. повече от 187 000 души са прекосили Средиземно море в преследване на по-добро бъдеще и обещание за безопасност“, каза Лилерт пред Съвета за сигурност.


„За съжаление през същия този период МОМ регистрира 2778 смъртни случая, като 2093 от тях се случиха по коварния централен средиземноморски маршрут“, каза той, имайки предвид най-опасното морско пресичане.

Въпреки това, въпреки ясните опасности, през 2023 г. се наблюдава увеличение на пристигащите в Гърция по този маршрут с над 300 процента, докато броят на пристигащите в Испания остава стабилен, главно през атлантическия маршрут до Канарските острови Острови в сравнение с числата, регистрирани по същото време миналата година“, каза той.

МОМ също стана свидетел на значително увеличение на пристигащите в Италия, със 130 000 досега тази година в сравнение с около 70 000 през 2022 г.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР