Повече от 250 родолюбци от Игнатица, Осеновлаг, Оселна, Зверино, Мездра,

...
Повече от 250 родолюбци от Игнатица, Осеновлаг, Оселна, Зверино, Мездра,
Коментари Харесай

Над 250 родолюбци почетоха паметта на най-младия Ботев четник Александър Чендов в Ржана планина /снимки/

Повече от 250 родолюбци от Игнатица, Осеновлаг, Оселна, Зверино, Мездра, Своге, София, Благоевград, Габрово, Етрополе, Радомир, Гергевец и други селища от региона на Искърското дефиле се събраха в първата събота на юни в местността „ Люцка поляна” в дебрите на Ржана планина, с цел да почетат паметта на най-младия Ботев въстаник - Александър х. Димитров Чендов (1860-1876), умрял за Свободата на България през бунтовната пролет на 1876-та едвам на 16-годишна възраст.
По мотив 145-ата годишнина от гибелта на „ Комитчето”, както е останал в националната памет родения в сливенското село Аладаглий (дн. с. Гергевец) поборник, недалече от лобното му място в местността „ Зелени камък “ беше осветена нова паметна плоча, дарена от признателни потомци, върху която, с изключение на неговото име, са изписани имената на родителите му Димитър и Елисавета Чендови-Аладаглиеви и на шестимата му братя и сестри Петър, Стефан, Тодорица, Спас, Захария и Господин.
Водосвет за здраве на присъстващите и техните близки и заупокойна молитва в памет на Александър Чендов отслужи архимандрит Севастиан, свещеник на Осеновлашкия манастир „ Рождество Богородично “ („ Седемте престола “), в съслужие с йеромонах Натанаил, а членове на Национално сдружение „ Традиция “ отдадоха военни почести и застанаха на почетен часовой. По-сетне Негово Високопреподобие освети обичайния курбан.
Възпоменателната демонстрация, която се организира за дванайсета поредна година, почетоха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметът на Игнатица Иво Костов, кметът на Гергевец Никола Кънев, ръководителят на Сдружение „ Обединени Балкани “ Андрей Маринков и ръководителят на Национално сдружение „ Традиция “ Огнян Маринов.
За трагичната орис на Комитчето и заветите на националните ни герои приказва осеновлашката „ Баба Илийца “, 81-годишната Иванка Войнова, по чиято самодейност от 2010 година насам се провежда поклонението в местността „ Люцка поляна “.
В знак на благодарност за нейната родолюбива активност Никола Кънев връчи на Войнова приветствен адрес от името на Община Сливен и приветствен адрес от Кметство Гергевец до участниците в поклонението, а Огнян Маринов ѝ подари реплики на британския вестник „ The Daily News “ от юли-август 1876 година с репортажите на американския публицист Макгахан за турските зверства по българските земи след Априлското въстание и на вестник „ Московские новости “ от април 1877 година с Манифеста на съветския император Александър II за оповестяване война на Османската империя.
Пламенни слова произнесоха също архимандрит Севастиан и Андрей Маринков. Поклонението приключи с поднасяне на венец от Национален съюз „ Единение “ и Сдружение „ Обединени Балкани “ и на цветя пред паметната плоча на Александър Чендов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР