Повече от 25 века след построяването му и почти 200

...
Повече от 25 века след построяването му и почти 200
Коментари Харесай

Акрополът в Гърция е изложен на риск заради огромния брой туристи. Властите въвеждат нови правила

Повече от 25 века след построяването му и съвсем 200 години след отварянето му за туристи Акрополът вкарва политики за надзор на посетителите в опит да облекчи големия напор от такива.

И тази година туристическият интерес към една от най-популярните забележителности в света - Акрополът, е голям. Само през юни и началото на юли броят на посетителите се е нараснал с 80% спрямо 2019 година, само че това може да се трансформира в проблем за обекта, който е разгласен за част от международното завещание на ЮНЕСКО.

Пандемията от COVID-19 даде опция на мястото да " отпочине " от всеобщите тълпи от гости, които се бяха трансформирали в постоянна панорама преди този момент. Сега обаче те се завръщат. Огромни опашки се образуват на входа на историческия обект, а постоянно посетителите са толкоз доста и близо един до различен, че защитата би трябвало да се намесва в опит да освобождава пространство.

" Акрополът е хубав, само че броят на хората там е голям “, споделя Каролайн Кутек, която идва в Атина от Съединените щати.

Затова министърът на културата Лина Мендони счита да предприеме ограничения за справяне с солидния туристически поток там. В скорошно радио изявление тя споделя, че се чака по-строг надзор: ще бъдат въведени резервации за визити с ясни времеви шпации през целия ден, както и пунктове за бързо влизане за проведени групи и електронно издаване на билети.

„ Мерките ще бъдат изпълнени напълно до края на месеца “, споделя Мендони.

Твърди се, че като най-посещаваният обект в страната, Акрополът притегля над 17 000 души на ден - отражение на свръхтуризма, който засегна Гърция през последните години.

Новите ограничения обаче могат да се окажат закъснели. Неправителствената организация World Heritage Watch, която поддържа ЮНЕСКО в опазването на обектите от международното завещание, по-рано подлага на критика неналичието на каквито и да било проекти за справяне с тълпите от хора на Акропола.

" Място от международно значение като Акропола... не е в положително положение и е изложено на риск, в случай че липсва проект за неговото ръководство, както и схващане по какъв начин би трябвало да се реализира туристическия поток “, сподели ръководителят на институцията Щефан Доемпке.

Само преди две години сред организацията и гръцкото министерство на културата настъпи спор, откакто управляващите утвърдиха реституция на части от обекта, които включват построяването на нова бетонна пътека. Министерството сподели, че ремонтните действия ще подобрят достъпността за посетителите в инвалидни колички и ще понижат риска от произшествия.

Доемпке обаче твърди, че работата по модернизацията „ наподобява е ориентирана към увеличение на броя на туристите, посещаващи обекта “ и затова е „ изцяло безотговорна “.

World Heritage Watch изпрати писмо до Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО през май, настоявайки Акрополът да бъде включен в листата с обекти в заплаха. Организацията упорстват всички стоманобетонни структури да бъдат разрушени и мястото да се върне във типа и положението си от 2020 година

„ Структурите на място са толкоз солидни, че трансформират външния тип и характера на обекта дотам, че изцяло ще го лишат от неговата достоверност и целокупност ", се споделя в писмото.

Гърция залага доста на туризма, с цел да подтиква стопанската система си след съвсем десетилетие дългова рецесия. Властите се надяват тази година да подобрят върха си за най-вече гости, подложен през 2019 година, когато над 31,3 млн. души посещават страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР