Повече от 2000 души са били арестувани в петък в

...
Повече от 2000 души са били арестувани в петък в
Коментари Харесай

Индия арестува 2000 души в акция срещу детски бракове

Повече от 2000 души са били задържани в петък в отдалечения североизток на Индия след държавна акция против противозаконните детски бракове, оповестиха от полицията.

По данни на Организация на обединените нации Индия е дом на повече от 220 млн. детски булки, само че през този век броят на детските сватби е намалял фрапантно.

Двуседмичната полицейска акция в щата Асам стартира в петък, откакто основният министър Химанта Бисва Сарма прикани обществеността да помогне за премахването на " порочната процедура ".

Сарма съобщи, че съвсем всяка осма жена в Асам стартира да ражда деца, преди да навърши 18 години, което способства за високата детска и майчина смъртност в щата.

Генералният шеф на полицията на щата Джи Пи Сингх съобщи, че през първия ден са задържани 2044 души, в това число 52 свещеници и юридически лица, които са ръководели бракосъчетания.

Сингх съобщи, че в щата към момента се подписват бракове с 12-годишни девойки, а полицията е открила общо 4074 случая.

Законната възраст за подписване на брак в Индия е 18 години, само че милиони деца са принудени да подписват брак, когато са по-млади, изключително в по-бедните селски региони.

Много родители женят децата си с вярата да подобрят финансовата си сигурност.

Резултатите могат да бъдат опустошителни, като девойките отпадат от учебно заведение, с цел да готвят и чистят за съпрузите си, и страдат от здравословни проблеми заради раждане в ранна възраст.

През 2017 година в едно знаково решение индийският висш съд разгласи, че сексът с малолетна брачна половинка съставлява обезчестяване, което беше приветствано от деятелите.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР