Повече от 200 ученици от 4 училища в Пловдив и

...
Повече от 200 ученици от 4 училища в Пловдив и
Коментари Харесай

200 ученици в Седмицата за чиста среда

Повече от 200 възпитаници от 4 учебни заведения в Пловдив и Граф Игнатиево се включиха в самодейностите на Регионална инспекция за опазване на околната среда –  Пловдив и публицисти, отдадени на Световния ден на околната среда.

Възпитаниците на ОУ „ Стоян Михайловски “, ОУ „ Елин Пелин “, СУ „ Св. Патриарх Евтимий “ и ОУ „ Граф Николай Игнатиев “ (с. Граф Игнатиево) се придвижиха в света на цифровото изкуство и се срещнаха със предпазени типове растения и животни, които описаха за особеностите си и за какво са застрашени от изгубване. „

Често може да ме срещнете в Родопите, във  високите елементи към хижа „ Марциганица “ и към връх Червената стена в резервата, който е ситуиран на повърхност от над 3000 хектара в долината на река Чепеларска и планинския хълм Добростан, наоколо до Бачковския манастир. В България мои братовчеди с изключение на в Родопите, може да срещнете в Стара планина, Средна гора, в Рила и Пирин. По данни на Национален парк „ Централен Балкан “ в него се приютяват към 60 представители на типа “, показа кафявата мечка. Тя е  заплашен тип и е включена в Червената книга  на България, като е предпазена от  Закона за биологичното многообразие .

Впечатлени от цифровите изображения на предпазени типове растения и животни, учениците пожелаха да видят и други благоприятни условия на платформата Холис. Пловдивските публицисти демонстрираха облиците на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, както и на други исторически персони, които описаха за живота си и насочиха послания към подрастващите.

„ Всички тези облици са основани на база снимков материал, съхранен в музеите и непокътнати до наши дни. А думите им са взети от достоверни документи или са предадени от летописците на събитията от 1876 година, измежду които Захари Стоянов, Иван Вазов, възрожденци, публицисти “, разяснява цифровият художник Георги Андреев. Той изясни на децата, че всеки един от тях може да стане изобретателен създател и да помогне за цифровизация на историята на България.

Сред най-често задаваните въпроси от учениците бе от къде могат да си изтеглят приложението за цифровизация. Авторът на филмите уточни: „ Това не е приложение, а стратегия, която е формирана от доста приложения, платформи, с цел да се осъществят всички тези изображения. Това е креативен и образователен развой “.

Георги Андреев бе подготвил изненади за подрастващите – цифрови изображения на патроните на учебните заведения, които насочиха своите послания към децата. „ Изкуственият разсъдък е доста огромен асистент за вас, тъй като вие сте бъдещите създатели и той ще ви помогне да израснете, да се реализирате в нова сфера “, уточни създателят. Той им показва по какъв начин наподобяват облиците на античните владетели на България по изложение благодарение на изкуствения разсъдък.

„ Инициативата ви е извънредно забавна за учениците ни и ще се радваме да осъществяваме с вас още открити уроци, които да усъвършенстват знанията на нашите възпитаници “, разяснява дългогодишната учителка в Граф Игнатиево Калина Стоенчева.

„ Децата са изобретателни и основават доста новаторски планове по разнообразни предмети “, акцентира от своя страна Елена Тодорова Божинова-Стефанова, която е старши преподавател по химия и запазване на околната среда и физика и астрономия в СУ „ Патриарх Евтимий “. „ Бяхме участници в нещо, което с изключение на забавно и просветително, беше извънредно новаторско “, показа след открития урок класния началник на 4 „ а “ клас от екоучилището „ Елин Пелин “ Йовка Танчовска, чиито ученици интензивно се включват в начинания за запазване на природата. В знак на признателност нейни възпитаници подариха свои картини с екологична тема на публицистите от пловдивските сдружения към Съюз на българските журналисти.  

Всички възпитаници получиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив книжки за биоразнообразието в резерват „ Червената стена “, който е включен в листата на биосферните резервати по програмата на ЮНЕСКО „ Човекът и биосферата “. Инициативата на пловдивските публицисти към Съюз на българските журналисти и специалистите на Министерство на околната среда и водите провокира интереса на подрастващите и ще продължи с реализиране на още взаимни планове.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР