Повече от 200 слона са загинали заради сушата между февруари

...
Повече от 200 слона са загинали заради сушата между февруари
Коментари Харесай

Сушата в Кения е убила 200 слона и стотици други животни за 9 месеца

Повече от 200 слона са починали поради сушата сред февруари и октомври в Кения - източноафриканска страна, която е изправена пред сериозен дефицит на превалявания, съобщи Франс прес, базирайки се на министърката на туризма.

Кения, икономическият мотор на Източна Африка и съществена туристическа дестинация на континента, частично с помощта на своята фауна, страда от невиждана за последните 40 години суша. Гладът визира минимум 4 милиона души в страната с население над 50 милиона. Според управляващите сушата е засегнала 23 от 47-те окръга в Кения.

Четири поредни слаби дъждовни сезона са станали причина за най-сухите условия, следени от началото на 80-те години на предишния век. 

" Сушата аргументи забележителна смъртност на фауната, основно измежду растителноядни типове, поради изчерпването на питателните запаси и дефицита на вода ", разгласи на конференция в столицата Найроби министърката на туризма Пенина Малонза.

По думите ѝ 14 типа са изключително наранени от сушата. Между февруари и октомври 2022 година в цялата страна заради липса на вода са починали 205 слона, 512 антилопи, 381 зебри, 12 жирафа и 51 бивола.

Според данни на министерството на туризма, оповестени през 2021 година, в Кения живеят повече от 36 000 слона.

За да се оправят със сушата, управляващите, наред с други ограничения, са се погрижили да бъде обезпечено сено за засегнатите типове.

В края на септември неправителствената организация " Спасете слона " заяви за гибелта на известна обитателка на резервата Самбуру - суха околност в северната част на Кения.

Мусон, женска на към 60 години и майка на седем дребни, е оцелявала пет пъти от бракониери. Слоницата е евтаназирана в края на септември, когато от организацията декларират, че неприятното й здравословно положение на слоницата се дължи на възрастта ѝ, само че се е " влошило от сушата ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР