Повече от 200 души съобщиха, че са видели загадъчно огнено

...
Повече от 200 души съобщиха, че са видели загадъчно огнено
Коментари Харесай

Загадъчно огнено кълбо е преминало над Шотландия и Северна Ирландия

Повече от 200 души оповестиха, че са видели загадъчно " огнено кълбо " да минава по небето над Шотландия и Северна Ирландия, съобщи ДПА.
Британската мрежа за метеори посочи, че е почнала да получава известия за огнени кълба към 21 ч. в четвъртък. Тя изследва, с цел да откри какъв е бил обектът - метеор или галактическа отломка. 
Дани Нел, на 21 години, разхождал кучето си в Джонстоун, западно от Глазгоу, когато видял явлението. 
" Видях проблясък в небето, извадих телефона си и го снимах ", споделя той пред Прес асосиейшън.
" Помислих, че може да са фойерверки поради футбола, само че бързо осъзнах, че не са и сграбчих телефона, с цел да се опитам да ги уловя ", споделя Стив Оуънс, астроном от научния център в Глазгоу. Той вижда огнено кълбо над Шотландия в сряда вечерта и споделя пред радио Би Би Си: " Беше необикновено. Седях в хола си тъкмо в 22 ч. и видях през южния прозорец тази ярка огнена топка, този метеор да минава през небето. Ясно ми беше, че е нещо особено, тъй като се виждаше през раздраните облаци. Виждаше се идеално, можех да видя по какъв начин става на фрагменти, разпада се, отделят се дребни части. Обикновено като виждаш метеор или падаща звезда са единствено дребни линии светлина за част от секундата. Това мина през небето най-малко за 10 секунди - евентуално по-дълго. "
Оуънс добави, че е допустимо парчета да са паднали на земята, само че е " доста необикновено " това да е станало в Шотландия.
" Обикновено тези дребни линии светлина, тези дребни падащи звезди изгарят и всичко изчезва и се изпарява в атмосферата. Това предходната вечер обаче беше по-голямо от малко прахуляк. То евентуално беше колкото топка за голф или даже крикет, а може и по-голямо, тъй че не е невероятно части да са достигнали до земята. "
Британската мрежа за метеорите ще пресметна траекторията по стотиците получени известия.  
" Стори ми се, че отива на запад и откакто и хора от Северна Ирландия оповестиха, че са го видели, може да е минало над сушата и да е свършило в Атлантическия океан. Определено обаче не е невероятно да е паднало над сушата - намирането му ще бъде предизвикателство ", прибавя той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР