Повече от 200 души са ранени при мощна експлозия в

...
Повече от 200 души са ранени при мощна експлозия в
Коментари Харесай

Стотици са ранени при експлозия в Нагорни Карабах

Повече от 200 души са ранени при мощна детонация в региона на Нагорни Карабах. Тя се случва, до момента в който хиляди етнически арменци напущат сепаратистката територия, откакто азербайджанските военни си върнаха цялостния надзор над нея при атака предходната седмица.

Взривът е избухнал на бензиностанция до районната столица Степанакер в понеделник вечерта. Съобщава се и за починали, само че техният брой все още не е прочут. Повечето от потърпевшите са в " тежко или извънредно тежко " положение.

Не излиза наяве все още каква е повода за гърмежа, който е станал в миг, когато жителите са се редили на опашка, с цел да заредят бензин за колите си, до момента в който напущат района. На хората им е било дадено гориво, което е недостиг по време на блокадата, с цел да се придвижат до Армения.

Миналата седмица азербайджанските военни нападнаха арменските сили, принуждавайки сепаратистките управляващи да смъкват оръжието си и да стартират договаряния за " реинтеграция " на Нагорни Карабах в Азербайджан след три десетилетия сепаратистко ръководство.

Въпреки че Азербайджан даде обещание да съблюдава правата на етническите арменци в района и да възвърне доставките след 10-месечна обсада, доста локални поданици се притесняват от репресии и вземат решение да заминат за Армения. Арменското държавно управление заяви, че до понеделник вечерта повече от 6500 поданици на Нагорни Карабах са избягали в Армения.

Трагичният случай на бензиностанцията стана часове след провеждането на втория кръг от договарянията сред азербайджански публични лица и представители на сепаратистите в град Ходжали. Първият кръг от диалози се организира предходната седмица. В изказване на президентството на Азербайджан се споделя, че диалозите са се провели " в градивна атмосфера " и че полемиката е била съсредоточена върху филантропичната помощ за района и медицинските услуги.

Междувременно по-късно във вторник представители на Баку и Ереван би трябвало да се срещнат в Брюксел за спомагателни договаряния към спора. На тях ще участват и представители на Европейски Съюз.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР