Повече от 200 души са починали с коронавирусна инфекция у

...
Повече от 200 души са починали с коронавирусна инфекция у
Коментари Харесай

Експерти прогнозират скок на случаите на COVID-19 у нас след средата на декември

Повече от 200 души са умряли с коронавирусна зараза у нас през последното денонощие. Това сочат формалните данни за болестта, оповестени в Единния информативен портал.

На този декор специалисти предвиждат, че е въпрос на време новият, по-заразен вид „ Омикрон “ да влезе и у нас.

Не единствено повече болни, в сравнение с излекувани, а и увеличение на % на позитивните проби регистрират формалните данни. Положителни са над 8% от тестваните, а инфектираните са над 3000. Повече от 6500 пациенти остават в болница.

Още преди тази вълна да е достигнала по-ниски стойности, математици предвиждат повишаване на случаите след средата на декември.

Вирусолози пък споделят, че най-вероятно „ Омикрон “ ще доближи и до България.

„ Не е дали ще пристигна, а по кое време. С зов към лабораториите - в случай че виждат доста присъщия за разновидността отпадане на S гена, доста бързо да изпращат пробите при нас. Но има и хубави вести - че единствено с PCR може да се допусна, че става въпрос за новия вид “, споделя доцент Любомира Гломб от НЦЗПБ.

Само за към 10 дни новият вид „ Омикрон “ е заместил „ Делта “ в Южна Африка, което демонстрира какъв брой е нападателен, уточни математикът проф. Огнян Кунчев от Българска академия на науките.

На фона на апелите на специалистите за имунизация пред имунизационния пункт в „ Пирогов “ огромни опашки няма, само че искащи да се ваксинират въпреки всичко не липсват.

Общата заболеваемост от COVID-19 у нас на 14-дневна база се намалява до 484 на 100 000 по отношение на. Темпът на спад обаче понижава, а в някои области се регистрира леко повишаване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР