Повече от 20 отменени постановки през 2023 г., над 120

...
Повече от 20 отменени постановки през 2023 г., над 120
Коментари Харесай

Инфлацията удари културата: Средства не от преставления, а от превръщането на опера в хотел

Повече от 20 анулирани постановки през 2023 година, над 120 спрени, опера, която краткотрайно затваря порти: инфлацията и разноските за сила потопиха оперната сцена във Франция в зона на турбуленция, съобщи Франс прес. 

В средата на януари операта в Рен в Източна Франция анулира едно зрелище в хода на сезона, като се базира на непредвидено нарастване на разноските. 

Последва изненадващото известие от операта в Руан за затваряне за пет седмици заради бюджетни аргументи. Държавата отпусна незабавно близо 200 000 евро.

Промените в стратегиите обаче следват една след друга и съгласно профсъюза " Форс мюзикал "   тази година са анулирани 26 оперни и симфонични постановки и са спрени 126 представления. Около 76 % от членовете му - към 50 опери и оркестри, се борят да балансират настоящия си бюджет. 

Ситуацията е невиждана и притеснителна, споделят представителите на сектора, акцентирайки натрупването на фактори като интервала след пандемията, инфлацията, разноските за сила, повишението на заплатите и таксите.

Дори най-субсидираният оперен спектакъл във Франция, Парижката опера, се бори да изплати задълженията си, макар забележителната държавна помощ. През последните седмици влиятелната институция се зае с редица нови действия, с цел да диверсифицира приходите си: търгове, круизи със звездни танцьори и даже съглашение с Airbnb (Еърбиенби), което предлага на двойка нощувка в " Пале Гарние ".

" Във Франция имаме шанс, че локалните управляващи и страната финансират културата. Те обаче в този момент ни споделят, че би трябвало да се борят, с цел да запазят бюджета си за просвета, тъй като отсреща е бюджетът за опазване на здравето и така нататък Операта е мрежата, в която работят най-вече непрекъснати актьори в региона на театралните изкуства ", споделят от " Форс мюзикал ". 

Оперите постоянно имат непрекъснати оркестри, хорове и/или балетни трупи, което значи доста по-големи разноски за заплати и оперативни разноски от тези на театрите, означават още от профсъюза, като не крият безпокойството си какво ще се случи през идващите години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР