Повече от 20% от селата в България имат сериозен проблем

...
Повече от 20% от селата в България имат сериозен проблем
Коментари Харесай

Живот на село – все по-честият избор

Повече от 20% от селата в България имат сериозен проблем с престъпността. Въпреки това, по данни на платформата " Живот на село ", над 100 000 души са се преместили на село в последните години след пандемията. А изследване демонстрира, че 60% от българите в Германия имат желание да се преселят в българското село през идващите година или две. Това сподели пред БНР създателят на платформата Ивайло Вътовски. 

Според него селата се нуждаят от бюджетна самостоятелност, с цел да вземат решение своите проблеми.

Около 45 000 покупко-продажби за парцели на село са подписани в последните години след пандемията. Така към 100 000 дейни поданици са се преместили на село, само че в множеството случаи срещат съществени проблеми там - споделя Ивайло Вътовски: 

" Доста неуредици като стартираме от инфраструктурна позиция, през това, че някои села нямат ток, имат проблеми с водоснабдяването. От диалозите ми последната половин година с кметове и хора, които живеят там, това може би са по-изявените проблеми и в това число престъпността, която участва в цялата страна ".  

Липсата на бюджет и самостоятелност е една от аргументите, които попречват кметовете при решаването на тези проблеми. От платформата работят и за превъзмогването на безработицата на село като събират и разпространяват предложения за работа:

" Ще се опитаме в тая тенденция да развием това и да насърчим от ден на ден компании да привлекат повече хора, да са склонни да дават по-гъвкави работни времена, било то и в града, с цел да могат хората от селата да пътуват. Другото е, да може хората от самите села да имат някакъв продан на артикули и услуги, защото в доста от българските села от ден на ден от хората, които се връщат там, стартират да вършат някакво локално произвеждане, дребен бизнес ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР