Повече от 2% загуба на вода води до влошаване на

...
Повече от 2% загуба на вода води до влошаване на
Коментари Харесай

Дори 1% дехидратация нарушава мозъчните функции

Повече от 2% загуба на вода води до утежняване на краткотрайната памет

Сред най-честите аргументи за дехидратацията са липса на време или табиет за банкет на вода, стрес и ангажираност (източник: CCO Public Domain)

„ Дехидратацията визира всички хора и поддържането на вярна хидратация е също толкоз значимо за тези, които работят по през целия ден на компютъра, както и за спортистите, които могат да изгубят до 8% от телесното си тегло като вода “, споделя Лорънс Е. Армстронг, един от водещите учени в изследванията и интернационален специалист по хидратация.

Дори 1% дехидратация оказва негативно влияние както върху настроението, по този начин и върху концентрацията и опциите ни да се оправяме със дилемите в всекидневието, сочат настоящи медицински изследвания.

Повече от 2% загуба на вода в тялото може да докара до нарушена краткотрайна памет, да провокира усложнения с фокусирането и координацията на работните процеси. Ако човек не пие задоволително вода денем, това може да има основно значение за неговото дейно показване в офиса.

Между 4 до 8 часа без вода дневно водят до близо 2% загуба на течности в организма, което има редица отрицателни последствия върху успеваемостта ни на работното място. По-продължителната дехидратация затруднява координацията и обработката на визуално-пространствената информация, води до нервност и напрежение, а също по този начин може да аргументи главоболие.

Сред най-честите аргументи за дехидратацията са липса на време или табиет за банкет на вода, стрес и ангажираност. Оказва се, че при липса на вода в тялото, мозъкът реагира освен посредством забавени реакции, само че и действително свива размера си.

Продължителната дехидратация на организма забавя функционалностите на мозъка, затруднява координацията, паметта и обработката на информация (източник: InfoGraffiti)

Изследване на сивото вещество и размера на бялото вещество на мозъка преди и след дехидратация открива, че когато тялото е обезводнено, няколко области понижават размера си, а също по този начин се следи и смяна в размера на гръбначно-мозъчната течност.

Промените са сходни на тези, засечени при проучване на напредващ Алцхаймер. Това значи, че когато не си набираме задоволително вода, мозъкът ни не действа в цялостния си потенциал. Ето за какво приемът на течности през целия ден е от извънредно значение за успеваемостта и работоспособността ни.

Състоянието на хидратация елементарно може да бъде проследено посредством цвета на урината. Тя би трябвало да бъде доста бледожълта, в случай че организмът е добре хидратиран. Урина, която е тъмно-жълта или червеникава, демонстрира по-високо равнище на дехидратация.

Правилната хидратация е изключително значима освен за високорисковите групи като възрастните хора (60+), хората с диабет и дребните деца, само че и за хората, които водят деен метод на живот и постоянно не помнят да употребяват вода в всекидневието си. А тя има основна роля за вярното действие на всички процеси в организма.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР