Повече от 2 дни труп на делфин се разлага на

...
Повече от 2 дни труп на делфин се разлага на
Коментари Харесай

Ужас! Повече от 2 дни мъртъв делфин се разлага край Дуранкулак, ето обяснението на РИОСВ-Варна

Повече от 2 дни мъртвец на делфин се разлага на пясъка в региона на Дуранкулак. 

" Картинката е извънредно неприятна. На плажа има и деца, и фамилии. Има кучета. Хората си минават около натрупа на животното, което е във все по-ужасно положение “, описа Елия Златарева пред bTV.

По думите ѝ сезираните институции досега са три – тел. 112, Регионална инспекция за опазване на околната среда и ИАРА, откъдето по думите на Елия няма реакция.

Има следи от човешка интервенция, а опашката му е вързана с въже.

" На мен ми наподобява на мъчителна гибел, насилствена, породена от човешка ръка поради раната на гърба. Точно, като да е стреляно от лодка. Може да са го вързали по-късно. Да са му отрязали перката. И да са го пуснали назад. Поне на мен по този начин ми наподобява “, изясни Елия Златарева

Плажът е част от предпазена територия. Делфините също.

" Северното Черноморие е извънредно красиво място с доста богата фауна. С доста предпазени птици, ендемични типове и е доста значимо не просто да слагаме едни етикети " предпазени територии ", " предпазени типове ", а в действителност да ги опазваме и да се грижим за тях “, сподели още Елия Златарева.

Какво споделят от Министерство на околната среда и водите и РИОСВ-Варна?

На място бяха изпратени инспектори от РИОСВ-Варна за инспекция.

Става ясно, че " при огледа е открит мъртъв елементарен делфин в мощно напреднала фаза на разложение. Вероятно става дума за инцидентен улов в рибарска мрежа ".

Проверката е открила, че в региона на опашната перка е омотано въже – евентуално част от рибарска мрежа, в която се е оплел бозайникът. По тялото на планове образец не са открити следи от съзнателно умъртвяване.

Според данните от началото на годината, единствено на Северното Черноморие са установени 19 мъртви делфина.

От Министерството споделят още, че като предпазен тип мъртвият делфин може да бъде изместен единствено от органи с издадено позволение от Министерство на околната среда и водите.

Вчера Община Шабла научи от екипа ни за случая, по-късно разясниха, че сигналът на нашата зрителка от 112 е стигнал и до тях. И прецизираха, че делфинът ще бъде изместен през днешния ден, защото имат нужното позволение. От началото на сезона е имало още няколко мъртви делфина на плажовете в общината.

Д-р Руско Петров от организацията " Зелени Балкани " изясни, че държавният орган, който дава отговор за бедстващи диви животни са РИОСВ-тата в региона. Той изясни, че този проблем е много сериозен и то из цялата страна.

" Колкото и да упрекваме районните инспекции, те нямат нужното съоръжение, коли, горива. В тази обстановка някой е трябвало да вдигне " зеления телефон “ на РИОСВ-Варна “, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР