Повече от 2/3 от българите твърдят, че изпитват затруднения да

...
Повече от 2/3 от българите твърдят, че изпитват затруднения да
Коментари Харесай

Над 2/3 от българите се затрудняват да покриват ежедневните си разходи

Повече от 2/3 от българите настояват, че изпитват усложнения да покриват ежедневните си разноски. Това демонстрират резултатите от спомагателна анкета към Наблюдение на домакинските бюджети през четвъртото тримесечие на 2021 година, оповестяват от Национален статистически институт.

С известни усложнения са 37.1% от лицата, 26.6% дефинират покриването на ежедневните разноски като мъчно, а 11.9% - като доста мъчно. От друга страна, 20.2% от лицата релативно елементарно могат да покрият ежедневните си разноски, а едвам 4.2% не изпитват усложнения.

Независимо от измененията в приходите близо половината от лицата в семействата (48.7%) не могат да си разрешат да посрещнат със лични средства непредвидени разноски в размер до 370 лв.. 13.7% от лицата в семействата са имали през предходното тримесечие финансови усложнения при заплащането в точния момент на заем/ипотека/наем/жилищни разноски за главното жилище.

Резултатите от спомагателната анкета през четвъртото тримесечие на 2021 година демонстрират, че нарастване на прихода на семейството за последните 12 месеца са отбелязали 29.8% от лицата в семействата. Като съществени аргументи за нарастването на прихода са посочени нарастването на обществените помощи - за 34.0% от лицата, и индексирането/преизчисляването на заплатата - за 24.3% от лицата.

Намаление на приходите за последните 12 месеца показват 8.4% от лицата. За 29.7% от лицата с понижен домашен приход главната причина за това е понижаване на работното време, надницата или заплатата, а за 20.2% - загубване на работа/безработица/фалит на лична компания. Сред лицата с понижени приходи максимален е делът на тези, на които се е наложило да лимитират разноските си за храна, облекло, пътешестване или други потребителски артикули и услуги - 53.9%, а 17.2% са употребявали насъбрани спестявания, с цел да компенсират намаляването на прихода.

Най-голям е делът на лицата, за които приходите на семейството през последните 12 месеца са останали съвсем без смяна - 61.8%.

Средната задоволеност на лицата на 16 и повече години от финансовото състояние на семействата им, измерена по канара от 0 до 10, е 4.61. Равнището на приходите въздейства върху общата задоволеност от финансовото състояние. За 20-те % семейства с най-високи чисти приходи междинната задоволеност на лицата е 6.17, а за 20-те % семейства с най-ниски чисти приходи удовлетвореността на лицата от финансовото състояние е 2.89.

Общата задоволеност от живота приблизително за интервюираните лица е 5.85, измерена по същата канара от 0 до 10. По отношение на удовлетвореността от персоналните взаимоотношения със фамилията, приятелите, съседите, сътрудниците интервюираните лица дават релативно висока оценка - 7.18.

Първото осъществяване на спомагателната анкета се реализира в интервала октомври - декември 2021 година, като бяха интервюирани общо 3 042 семейства и 5 692 лица на възраст 16 и повече навършени години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР