Повече от 180 убити при сблъсъци в района на Амхара в Етиопия от юли, казва ООН

...
Най-малко 183 души са били убити от юли при сблъсъци
Коментари Харесай

Най-малко 183 души са били убити от юли при сблъсъци в района на Амхара в Етиопия, съобщи ООН във вторник, като призова за прекратяване на убийствата, насилието и нарушенията на правата.

„Ние сме много обезпокоени от влошаващата се ситуация с правата на човека в някои региони на Етиопия“, каза говорителят на Службата за правата на човека на ООН Марта Хуртадо пред репортери в Женева.

„В района на Амхара, след избухване на сблъсъци между Етиопската армия и регионалната милиция Фано и обявяването на извънредно положение на 4 август, ситуацията се влоши значително."

"Най-малко 183 души са били убити при сблъсъци от юли насам, според информация, събрана от UN Human Офис за правата."

Напрежението в района на Амхара се засили тази година след края на опустошителната война в съседен Тиграй, която също привлече бойци от Амхара.

През април федералното правителство обяви, че разформирова регионалните сили в цяла Ходът предизвика протести на националистите от Амхара, които казаха, че ще отслаби техния регион.

Сблъсъци избухнаха в началото на юли между националната армия и местните бойци, известни като Фано, което накара властите в Адис Абеба на 4 август да обявят шестмесечно извънредно положение.

Статутът дава на властите широки правомощия да арестуват заподозрени без съдебна заповед, да налагат комендантски час и да забраняват публични събирания, каза Уртадо.

„Получихме доклади, че повече от 1000 души са е арестуван в Етиопия по този закон. Съобщава се, че много от задържаните са млади хора от етнически произход на Амхара, за които се подозира, че са поддръжници на Фано", каза тя.

"Съобщава се, че от началото на август се провеждат масови претърсвания от къща на къща."

" Призоваваме властите да спрат масовите арести, да осигурят съдебно преразглеждане на всяко лишаване от свобода и да освободят произволно задържаните."

Тя добави: „Призоваваме всички участници да спрат убийствата, други нарушения и злоупотреби."< p>(ФРАНЦИЯ 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР