Повече от 180 хил. подрастващи у нас имат наднормено тегло,

...
Повече от 180 хил. подрастващи у нас имат наднормено тегло,
Коментари Харесай

Над 180 хиляди подрастващи са с наднормено тегло

Повече от 180 хиляди подрастващи у нас имат наднормено тегло, а това са евентуални " претенденти " за хипертония, разяснява нефрологът проф. Борис Богов.

По европейски данни от предходни години България е пета на Стария континент по брой на деца със свърхтегло, като към 30% са с наднормено тегло, а близо 13% са със затлъстяване. То е причина за нараснало кръвно налягане. У нас пораства броят и на децата с високо кръвно, като през 2013 година се смяташе, че те са към 3%.

В същото време българските деца са измежду минимум спортуващите измежду връстниците си в Европейски Съюз, 43% от децата сред 5 и 13 година не спортуват.

Наднорменото тегло е и водеща причина за развиване на диабет вид 2 при подрастващите.

От 2011 година у нас се отбелязва Европейският ден за битка със затлъстяването на 19 май.

Близо 40% от хората над 25 година у нас са наранени от нараснало кръвно налягане, разяснява в навечерието на Световния ден на хипертонията кардиологът проф. Арман Постаджиян, ръководител на Българската лига по хипертония. По думите му близо половината от случаите на миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и развиване на сърдечносъдова болест са обусловени от нарасналото кръвно налягане, като това е единствено забележимата част на казуса. Неконтролираното в млада възраст нараснало кръвно налягане е причина за развиване на бъбречни заболявания, на деменция и други болести в по-късна възраст.

Както ДУМА писа, в план за изменение на Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията Министерство на здравеопазването предложи за 16-годишните в допълнение проучване на кръвна захар и холестерол в границите на профилактичните прегледи.

У нас има национална стратегия за предварителна защита на социално-значимите болести, само че е с незадоволително финансиране, разяснява представителят на СЗО за България доцент Михаил Околийски. По думите му по-малко от 10% от българите спортуват постоянно, а е належащо човек да изминава най-малко 6 хиляди крачки на ден за положително здраве. " Ако намерим професионализъм и храброст да въведем здравното обучение в учебните заведения, ще реализираме осезателен резултат в границите на 5-6 години ", счита доцент Околийски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР