Повече от 180 000 души във Франция, включително десетки хиляди

...
Повече от 180 000 души във Франция, включително десетки хиляди
Коментари Харесай

Повече от 180 000 се присъединиха към маршове срещу антисемитизма във Франция

Повече от 180 000 души във Франция, в това число десетки хиляди в Париж, се причислиха към маршове, с цел да осъдят повишаването на антисемитизма на фона на продължаващата война на Израел против Хамас в Газа.

Към събота вътрешният министър сподели, че е имало 1247 антисемитски акта от началото на войната на 7 октомври, съвсем три пъти повече, в сравнение с през цялата 2022 година

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Най-големият пропалестински протест, извършен в Лондон На турските „ съботни майки " им е позволено да проведат бдение за първи път от 2018 година Снимки: От Париж до Карачи, протестиращи протест в поддръжка на Палестина Стотици хиляди се причисляват към най-големия марш в Лондон до момента против войната в Газа завършек на списъка

Премиерът Елизабет Борн, някогашните президенти Никола Саркози и Франсоа Холанд, представители на няколко леви партии, както и консерватори и центристи от партията на президента Еманюел Макрон участваха на неделното шествие във френската столица при засилени ограничения за сигурност.

Макрон не участва, само че изрази поддръжката си за митинга и прикани жителите да се надигнат против „ непоносимото възобновление на необуздания антисемитизъм “.

Жан-Люк Меланшон, водачът на крайнолявата партия " Непреклонена Франция ", също остана настрани, като сподели, че маршът ще бъде среща на " другари на безусловна поддръжка за клането " в Газа. Той също по този начин сложи под подозрение наличието на Марин Льо Пен поради корените на нейната партия в антисемитизъм. Партията е учредена от нейния татко, който е наказан за отказване на Холокоста.

Полицията сподели, че 105 000 души са се включили към марша в Париж, до момента в който данни на вътрешното министерство сочат цифрата за цялата страна на 182 000. Повече от 70 събития се организираха в цялата страна, в това число в огромните градове Лион, Ница и Страсбург.

„ Нашата цел през днешния ден е... тотална битка против антисемитизма, което е противоположното на полезностите на републиката “, сподели ръководителят на Сената Жерар Ларчер, който провежда митингите с ръководителя на долната камара Яел Браун-Пивет, до момента в който маршируващите тръгваха.

Не са докладвани огромни произшествия.

„ Чувствам се по-малко самичък “

Държейки френско знаме, Робърт Фийл сподели, че маршируването против антисемитизма е „ повече от обвързване “.

„ Това е марш против насилието, против антисемитизма, против всички [политически крайности], които проникват в обществото, с цел да покажем, че безмълвното болшинство в действителност съществува “, сподели 67-годишният мъж.

„ Имахме баби и дядовци, които избягаха да бъдат превозени до концентрационните лагери, за благополучие те не са тук, с цел да видят, че [антисемитизмът] се завръща “, сподели Лаура Коен, стачкуващ на 30-те.

Франция има най-голямото еврейско население в Европа, наброяващо към 500 000 души.

„ Всеки би трябвало да се усеща по този начин, като че ли това е негова работа “ да се бори с антиеврейските усеща, сподели основният равин на Франция Хаим Корсия пред телевизионния оператор Radio J.

Напрежението нараства във френската столица – дом на огромни еврейски и мюсюлмански общности – от началото на войната преди месец, когато въоръжената формация Хамас предприе шокова офанзива против Израел, убивайки към 1200 души и отвеждайки в плен към 240 души. < /p>

В отговор Израел стартира бомбардировка на гъсто обитаемата линия Газа, която до момента е умъртвила минимум 11 000 души.

Членовете на фамилиите на някои от 40-те френски жители, убити при първичната офанзива на Хамас, както и на изчезналите или арестуваните в плен, също участваха в марша.

Патрик Клугман, юрист и член на комитета „ Freethem “, работещ за освобождението на пленниците, сподели, че огромното присъединяване в марша е значимо и алегорично за успокояването на еврейските общности във Франция.

„ Много се гордея с моята страна поради тази готовност “, сподели Клугман. „ Чувствам се по-малко самичък, в сравнение с през последните седмици и дни. “

Сред неотдавнашните антисемитски актове прокурорите в Париж проверяват случай от 31 октомври, когато здания в града и предградията бяха изцапани с десетки звезди на Давид.

Графитите, които върнаха спомените за нацистката окупация на Париж по време на Втората международна война и депортирането на евреи в лагерите на гибелта, бяха необятно наказани.

Маршът в неделя се организира след редица пропалестински манифестации в Париж, призоваващи за неотложно преустановяване на огъня.

Макрон неотдавна също се причисли към апелите за преустановяване на огъня, призовавайки Израел да спре да бомбардира Газа.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР