Повече от 170 хиляди заети и безработни лица в страната

...
Повече от 170 хиляди заети и безработни лица в страната
Коментари Харесай

Над 170 хиляди души ще могат да се включат в обучения за придобиване на нови умения по ПРЧР

Повече от 170 хиляди заети и безработни лица в страната ще имат опцията да се включат в образования, финансирани с европейски средства, за цифровата просветеност, подготовка и преквалификация, придобиване на „ зелени “ умения, „ меки “ и портативни умения. Това стана ясно по време на осведомителна среща на тематика „ Умения за бъдеще “, извършена през днешния ден от Областен информативен център – Кюстендил (ОИЦ - Кюстендил) като част от общата акция на мрежата от 27 регионални осведомителни центъра. Събитието се организира във връзка на Европейската година на уменията (2023 г.), по време на която в целия Европейски съюз се организират проведат голям брой събития, целящи да се помогне на хората да придобият нужните умения за качествени работни места, а на фирмите – да се оправят с дефицита на умения.

В траялото два часа събитие присъединяване взеха представители на обучителни организации, Дирекция „ Бюро по труда “ – Кюстендил, читалища, студенти, младежи. Управителят на ОИЦ – Кюстендил, Любомира Велинова, показа съществени начинания на Европейски Съюз подкрепящи развиването на умения.

Акцентът беше върху опциите на Програма за развиване на човешките запаси (ПРЧР) 2021 - 2027 година, по която са планувани образования за възстановяване на достъпа до пазара на труда на безработни и неактивни лица, квалификацията и преквалификация на заети лица в риск от загуба на работа в резултат на преструктуриране на стопанската система, действия за превъзмогването на несъответствието сред наличните и нужните за работодателите умения и за развиване и поощряване процесите по учене през целия живот. Отделен приоритет е самостоятелен за поощряване на младежката претовареност.

13900 работещи на трудов контракт отвън държавната администрация ще могат да се включат в образования за придобиване/ повишение на професионалната подготовка, основни компетентности, цифрови умения, включително и за напреднало и високоспециализирано равнище. Това е планувано по процедура „ Квалификация, умения и кариерно развиване на заети лица “, която се чака да бъде оповестена през месец август и ще се извършва от Агенцията по заетостта. За август е планувана и процедура „ Дигитални умения “, която е за безработни и неактивни лица. Предвидената за месец юни процедура „ Адаптирана работна среда “, е в помощ на предприятията за посрещане на новите провокации, свързани с реализирането на прехода към климатично неутрална стопанска система и изменящите се модели на работа.

Във втората част на срещата доктор Ирина Йовчева, академични учител в Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг в гр. София, обясни какво съставляват „ зелените умения “, какво включват цифровите и STEM умения, кои са главните „ твърди “ и „ меки умения “, които са извънредно значими за работодателите при наемане на чиновници. В последвалата полемика се включиха представителите на център за професионално образование и Дирекция „ Бюро по труда “ – Кюстендил, които показаха своя опит в работа си с обучаеми, търсещи и предлагащи работа, срещаните компликации и вероятните вероятности.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР