Повече от 170 000 кокошки в Пазарджишко ще бъдат умъртвени

...
Повече от 170 000 кокошки в Пазарджишко ще бъдат умъртвени
Коментари Харесай

Заради птичия грип: Умъртвяват повече от 170 000 кокошки в Пазарджишко

Повече от 170 000 кокошки в Пазарджишко ще бъдат умъртвени по човечен метод. Това реши на свое съвещание Областната епизоотична комисия. Причината - открито огнище на птичи грип в птицеферма наоколо до село Мало Конаре.

За болестта в птицефермата алармират притежатели на обекта. Те установяват повишена смъртност. След осъществена инспекция от страна на специалистите е доказано, че се касае за птичи грип.

Около засегнатия животновъден обект са избрани:

3-километрова защитна зона, в която попадат селата от община Пазарджик, с. Мало Конаре и с. Добровница;
10-километрова следена зона – от община Пазарджик, с. Черногорово, с. Крали Марко, с. Пищигово, с. Говедаре, с. Хаджиево, с. Огняново, с. Синитово, с. Мирянци, с. Главиница, с. Мокрище, с. Мокрище, с. Драгор, с. Ивайло и с. Сарая.

В защитната и следена зони се не разрешава организирането и провеждането на панаири, пазари и изложения за птици, разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс. Търговията и напредването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, артикули от птиче месо и яйца за човешка консумация се прави единствено и само при прецизно съблюдаване на разпоредените ограничения.

С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване ще бъдат подхванати дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР