Повече от 160 милиона деца в света са ангажирани с

...
Повече от 160 милиона деца в света са ангажирани с
Коментари Харесай

ООН: Повече от 160 милиона деца в света работят

Повече от 160 милиона деца в света са ангажирани с детски труд, се споделя в отчет на Международната организация на труда (МОТ) и детската организация на Организация на обединените нации УНИЦЕФ.

В отчета МОТ и УНИЦЕФ предизвестяват, че без тактики за подкрепяне до края на тази година броят на децата, които се трудят, може да нарасне с 8,9 милиона заради по-голямата беднотия и нарасналата накърнимост.

Децата се нуждаят от обществена протекция, която понижава бедността и уязвимостта на фамилиите, намалявайки сериозните фактори за детски труд, се споделя в отчета.

Двете организации приканиха за превъзмогване на разликата в обсега на обществената протекция за 1,5 милиарда деца по света, които към момента не са подкрепени от фамилни или детски парични помощи.

" Има доста аргументи да се влага в универсална обществена протекция, само че премахването на детския труд би трябвало да е една от най-убедителните, като се има поради пагубното му влияние върху правата и благосъстоянието на децата ", съобщи Гай Райдър - общоприет шеф на МОТ.



Неравномерен прогрес

Глобалните оценки крият несиметричен прогрес по райони през последните 20 години, като в Азия и Тихоокеанския район, Латинска Америка и Карибския басейн като цяло се следи устойчиво понижаване, до момента в който в Африка на юг от Сахара процентите от 2012 година насам се усилват.

" Въпреки че има доста разлики сред страните в границите на всеки район, през днешния ден в Африка на юг от Сахара има повече деца, които поставят детски труд, в сравнение с в останалата част на света, взети дружно ", се споделя в отчета.

В него се цитират няколко изследвания от 2010 година насам, които показват доказателства за ролята на обществената протекция по отношение на премахването на детския труд.
Те демонстрират по какъв начин обществената протекция, помагайки на фамилиите да се оправят с стопански или здравни разтърсвания, понижава детския труд и улеснява образованието в учебно заведение.

Въпреки това е реализиран прекомерно дребен прогрес в обезпечаването на обществена протекция за всички деца.

Според отчета, държавните управления могат да ползват редица политики за поощряване на обществената протекция.
В документа се насочва предизвестие, че в случай че политиците не подхващат решителни дейности, пандемията COVID-19, войната сред Русия и Украйна, възходящата беднотия и изменението на климата ще усилят разпространяването на детския труд.

За повече от 160 милиона деца по света - 1 от 10 деца на възраст от 5 до 17 години, които към момента са ангажирани с детски труд, напредъкът е спрял от 2016 година насам, се споделя в отчета. Това се отнася за 63 милиона девойки и 97 милиона момчета.

За да се ускори обществената протекция за попречване и унищожаване на детския труд, в отчета се предлага да се преодолее разликата в обсега на обществената протекция за децата.

Приоритизирането на детските компенсации и разширението на обществената протекция за двата милиарда служащи в неофициалната стопанска система ще подкрепи прехода им от неофициалната към формалната стопанска система.

Ден по-рано папа Франциск изрази своето безпокойствие по въпросите за трудовата употреба на деца и подрастващи, напомня БГНЕС.

В обръщение до МОТ във връзка на провеждащата се в Дърбан, Южна Африка, Пета световна конференция, която се занимава с премахването на трудовата употреба на деца и юноши, папата прикани „ способените интернационалните и национални органи “ за „ по-голям ангажимент “ за унищожаване на „ структурните аргументи за световната беднотия и скандалното неравноправие, което продължава да съществува измежду членовете на човешкото семейство “.
Източник: БГНЕС, Анадолска организация
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР