Повече от 1500 протестиращи се събраха в центъра на Атина

...
Повече от 1500 протестиращи се събраха в центъра на Атина
Коментари Харесай

Стотици протестираха в Атина срещу законопроект, позволяващ еднополовите бракове

Повече от 1500 протестиращи се събраха в центъра на Атина в неделя, с цел да се опълчват на законодателството, което ще легализира еднополовите бракове в Гърция, съобщи Асошиейтед прес. Законопроектът би трябвало да бъде гласуван в Народното събрание на 15 февруари.

Консервативното държавно управление на Гърция е вносител на законопроекта, само че ще са нужни гласове от центристките и левите опозиционни партии, с цел да бъде утвърден.

Организаторите на митинга в неделя бяха религиозни групи и описаха законопроекта като опасност за обичайното семейство. Много от протестиращите скандираха „ Долу ръцете от нашите деца ", написа Българска телеграфна агенция.

Този дневен ред доближи и Гърция и включва браковете сред хомосексуални, сподели пред Асошиейтед прес Димитрис Нациос, водач на крайнодясната и мощно религиозна партия НИКИ.

„ Гърция е християнска православна страна и нашата традиция не разрешава това. (...) Ние познаваме и почитаме един тип брак: православната християнска женитба. Нашата конституция също не планува това, тъй че този законопроект е противоконституционен и опонира на нашата религия в Христос “, уточни Нациос.

Партията НИКИ, учредена през 2019 година, влезе в Народното събрание през 2023 година, напомня АП. На последните избори през юни тя се класира на шесто място с 3,7 % от гласовете и избра 10 депутати в 300-членния парламент.

Много еднополови двойки в Гърция, които желаят да основат семейство, сега се женят в страни, където еднополовите бракове са законни.

Гърция легализира „ договорите за общуване “ за еднополови двойки през декември 2015 година Тя също по този начин позволи смяна на половата еднаквост през октомври 2017 година посредством елементарна декларация, без да се изисква психиатрична оценка и интервенция за промяна на пола.

Днес ще се състои второто четене на законопроекта за узаконяване на еднополовите бракове в отрасловите комисии в Народното събрание. Очаква се окончателното гласоподаване да бъде на 15 февруари.

Ако законопроектът бъде утвърден, Гърция ще стане първата православна страна, която легализира еднополовите бракове, показва АП.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР