Повече от 149 полицаи са ранени, а 172 души са

...
Повече от 149 полицаи са ранени, а 172 души са
Коментари Харесай

Огнени протести във Франция - 2 милиона по улиците срещу Макрон, в Париж те бяха 119 000.

Повече от 149 служители на реда са ранени, а 172 души са задържани по време на пенсионните митинги във Франция, заяви Агенция Франс Прес.

 

Агенцията се базира на данни от френското вътрешно ведомство.

 

В четвъртък френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин разкритикува насилието, което той дефинира като предизвикано от " бандити " от " крайната левица " и което избухна по време на митингите против пенсионната промяна.

 

Той съобщи, че " 1500 хулигани " са участвали на митингите в Париж, с цел да " разбият служители на реда и публични здания ".

 

Към днешна дата той заяви, че във Франция са задържани 172 души, в това число 77 в Париж, като някои от тях са задържани за " набези против лица, отговарящи за обществената власт " или " пожари ", добави Жералд Дарманин.

 

Призивите на синдикалните водачи за ненасилствени митинги, които да поддържат публичното мнение, бяха подценени от редица стачкуващи в цяла Франция, които влязоха в конфликти с полицията и възпламениха огньове в огромните градове.

 

Протестиращи против проектите за повишение на пенсионната вързарст във Франция подпалиха кметството на Бордо, оповестява Би Би Си.

 

Близо два милиона души са се присъединили в демонстрациите в цялата страна, по данни на Министерството на вътрешните работи. В Париж те бяха 119 000.

 

Спрян беше достъпът до гари, пътища и летища. 

 

В страната беше насочен апел за нови митинги през идващия вторник. Демонстрации се организират в страната от началото на годината.

Те пробват да спрат проектите на държавното управление за огромна промяна. 

 

Полицията употребява сълзотворен газ против протестиращите в столицата, а 80 души бяха задържани в цялата страна.

 

Демонстрациите бяха провокирани от законодателството, което усилва пенсионната възраст от 62 на 64 години.

 

Профсъюзите приканиха за нови митинги идващия вторник, който ще съвпадне с държавното посещаване на английския крал Чарлз III.

 

В този ден е планувано той да бъде в югозападния град Бордо, където в четвъртък вечерта след ден на митинги и конфликти пожар обхвана входната врата на кметството. Не е ясно кой е виновен за пожара, който бързо беше сподавен от пожарникарите.

 

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин се опита да успокои опасенията преди пътуването на краля и съобщи, че сигурността " не съставлява проблем " и монархът ще бъде " посрещнат и приветстван добре ", съгласно АП.

 

В Париж по време на демонстрациите се стигаше до конфликти на полицията с маскирани стачкуващи, които разбиваха витрини на магазини, събаряха улични мебели и нападнаха ресторант " Макдоналдс ", оповестява Ройтерс.

 

Един служител на реда, който изгубил схващане, е бил изведен на безвредно място от сътрудниците си.

 

Протестите нарушиха придвижването на влаковете, работата на петролните рафинерии и накараха учителите и служащите на парижкото летище " Шарл дьо Гол " да изоставен работа.

 

Популярни туристически атракции като Айфеловата кула и Версайския замък, където идната седмица е планувана вечеря за крал Чарлз III и френския президент, също бяха затворени в четвъртък.

 

В северния град Руан млада жена е забелязана да лежи на земята, откакто е получила съществено пострадване на ръката си. Свидетели описват, че тя е изгубила палеца си, откакто е била улучена от по този начин наречената " флашбол " граната, изстреляна от полицията за разпространяване на стачкуващите.

Други конфликти имаше в западните градове Нант, Рен и Лориан.

 

Въпросът накъде ще се развие обстановката остава отворен. Правителството залага на това, че ще има известна загуба на инерция. То се надява, че изблиците на принуждение по улиците ще откажат хората от митингите.

 

Опозицията обаче дава обещание, че митингите няма да намалеят, само че синдикатите ще би трябвало да разработят тактика отсега нататък.

 

От януари насам имаше девет дни на митинги, а френските профсъюзи приканиха за десети идващия вторник.

 

Парижките сметосъбирачи, които започнаха стачката си против пенсионната промяна на 6 март, я възобновиха до идващия понеделник.

 

" Картините на сълзотворен газ, принуждение и пожари не бяха това, което синдикатите желаеха ", сподели Марк Перелман от FRANCE 24, " само че все пак, съгласно социологическо изследване, което излезе през днешния ден... 70% от запитаните упрекват държавното управление за насилието. "

 

Министър-председателят на Франция Елизабет Борн съобщи, че насилието и вредите по време на митингите в четвъртък са " неприемливи ".

Тя добави, че е признателна на полицията и другите служби за бързо реагиране.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР