Повече от 14 часа продължава издирването на 34-годишния скиор, който

...
Повече от 14 часа продължава издирването на 34-годишния скиор, който
Коментари Харесай

Продължава акцията по издирването на скиор в Рила

Повече от 14 часа продължава издирването на 34-годишния скиор, който изчезна през вчерашния ден в региона на ски писта Картала в Рила планина.

Издирвателната акция е била прекъсната през нощта поради неприятното време, само че към 8 часа още веднъж ще се възобнови. Ще се включат и кучета в издирването на младия мъж.

През вчерашния ден в региона покрай ски пистата е имало огромна лавина. Не е ясно дали изчезналият скиор не е попаднал в нея.

Мъжът e от София. Движел се е финален в групата си, карал е по пистите, само че и отвън тях, пренебрегвайки предизвестията за висока лавинна заплаха.



В късния следобяд през вчерашния ден приятелите му разкрили, че той липсва. Започнали да го търсят, само че без триумф. В 17,38 подават сигнал на 112, който е трансфериран към екипа на ПСС, намиращ се на няколко километра от ски-зоната.

" Подават сигнал през системата на 112. някъде към час по-късно към този момент сътрудниците са на терена. Ние имаме пост там, долу, на " Бодрост ", сътрудниците се качват в кабинковия въжен превоз и почват да обследват терена и стартираме акция. Вече би трябвало и втора група да се е присъединила ", сподели представител на избавителната работа, представен от БНР.

Загубилият се скиор не е бил добре снабден за извънпистово каране, съгласно планинските спасители:

" Знаете, че там хората вървят главно да карат отвън пистите. Просто индивидът, доколкото разбирам, не бил изключително квалифициран - нямал лавинен апарат. Не е бил добре снабден за каране отвън пистата. "

Условията в планината са извънредно тежки поради снеговалежа и високата лавинна заплаха.

Автор: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР