Повече от 1360 души от областите Варна и Добрич са

...
Повече от 1360 души от областите Варна и Добрич са
Коментари Харесай

Онкологичната болница във Варна отчете над 1300 пациента за 2022 г. - Здраве

Повече от 1360 души от областите Варна и Добрич са лекувани с химиотерапевтични процедури през предходната година в профилираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести (СБАЛОЗ), оповестиха през днешния ден от лечебното заведение в крайморския град.

През годината новорегистрираните пациенти с онкозаболявания във Варна са били 1750, а в Добрич – 442. Водещите злокачествени заболявания при мъжете са ракът на кожата, простатата и дебелото черво, а при дамите – на млечната жлеза, на кожата и на дебелото черво.

През 2022 година в отделението по хирургия на СБАЛОЗ са осъществени 1576 интервенции. В отделението по химиотерапия осъществените процедури са 12 464. През отделението по лъчетерапия са минали 425 пациенти, а по гастроенерология - 1 607. В Диагностично-консултативния блок за диспансерно наблюдаване са минали 30 876 пациенти.

„ Колкото и да се усъвършенстват методите за лекуване на онкологичните болести, ключът към тяхното понижаване се крие в предварителната защита и профилактиката “, коментира шефът на болничното заведение проф. Георги Кобаков пред Българска телеграфна агенция. Той прецизира, че екипът на лечебното заведение е висококвалифицирани експерти, а сега се образоват и 19 специализанти.

Варненската профилирана болница е първата в страната, която още преди 7 години сложи началото и стартира да ползва международния стандарт за профилирана психическа помощ и поддръжка на болните от рак и техните близки. Бе оголен специфичен кабинет с непрекъснато наличие на онкопсихолог.

В рамките на Програмата за психосоциална поддръжка преди четири години болничното заведение стартира и самодейността „ Училище за грим “. В него дамите с онкологична диагноза, като се изключи че получават препоръки по какъв начин да се погрижат за грима си след страничните резултати на химиотерапията, биват съветвани от квалифициран фармацевт по какъв начин да избират козметика и да се оправят при кожни проблеми или увреждане на лигавиците. Напълно гратис те получават самостоятелен проект според от медикаментите, които им се вливат и страничните резултати, които те оказват на организма им.

Със съдействието на екипа на лечебното заведение през 2022 година близо 30 дами, диагностицирани с рак на млечната жлеза, получиха безвъзмездни перуки, предоставени посредством „ Жените в онкологията “ – България.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР