Повече от 126 000 мирни жители са били принудени да

...
Повече от 126 000 мирни жители са били принудени да
Коментари Харесай

ООН: Турската военна операция принуди над 126 000 души да напуснат домовете си в Африн

Повече от 126 000 мирни поданици са били принудени да изоставен домовете си в град Африн, след началото на турската военна интервенция в северозападна Сирия. Съобщението е на представителя на Генералния секретар на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

“Що се отнася до Африн, ние доста деликатно следим обстановката там. Много сме обезпокоени от настоящите известия за бойните дейности и хода на военната интервенция в региона на Африн ”, споделя той. “Нашите сътрудници от филантропичните задачи на място ни оповестяват, че в града живеят към 324 000 мъже, дами и деца, от които над 126 000 към този момент са били принудени да изоставен домовете си. Рискът за мирното население е доста огромен. Продължаващите бойни дейности, военната интервенция като цяло, нанасят непоправими вреди на цивилното население. Както към този момент загатнах, доста от тези хора се е наложило да се реалокират не един път, а два и повече пъти ”, отбелязва високопоставеният служител от Организация на обединените нации.

“На процедура 60 % от популацията на региона има потребност от филантропична помощ и разчита единствено на такава сега. Подготвяме широкомащабни дейности с цел да реагираме в обстановката съгласно потребностите на цивилното население. И още веднъж няма по какъв начин да не подчертаем, че в отбраната на живота на мирните жители и цивилната инфраструктура би трябвало да се съблюдават правилата на интернационалното право – от всички страни, въвлечени в спора ”.

Миналата събота Анкара стартира пълномащабна военна интервенция против сирийските кюрдски “Отряди на националната самозащита ” (YPG). В резултат на турската наземна и въздушната военна интервенция, получила кодовото наименование “Маслинова клонка ”, към този момент има десетки жертви измежду мирното население на Африн.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР