Повече от 120 индонезийци, които твърдят, че Австралия неправилно ги

...
Повече от 120 индонезийци, които твърдят, че Австралия неправилно ги
Коментари Харесай

Австралия предлага изплащане на 17 милиона долара на индонезийски деца, хвърлени в затвора като възрастни

Повече от 120 индонезийци, които настояват, че Австралия погрешно ги е хвърлила в пандиза като възрастни - до момента в който в действителност са били деца - са уредили главен групов иск.

Правителството се съгласи да заплати над 27 милиона австралийски $ (14 милиона английски лири, 17 милиона долара) на жертвите, които бяха хвърлени в пандиза и в някои случаи преследвани като хора контрабандисти.

По време на задържането им някои от децата са били на 12 години.

Това е последният в поредност от случаи, свързани с политиките на австралийското държавно управление за търсещите леговище.

" Справедливо е да кажем, че се радваме, че постигнахме този резултат... това се прави 10 години ", сподели Сам Тиърни, един от юристите на ищците.

Повечето от жалбоподателите, участващи в груповия иск, са били арестувани на остров Коледа или в Дарвин сред 2009 година и 2012 година, откакто са пристигнали в Австралия на лодки за трафик на хора.

Те споделят, че са били привлечени на лодките като деца с оферти за високоплатена работа, без да знаят дестинацията си или че ще бъдат употребявани за превозване на търсещи леговище.

Съгласно австралийското законодателство по това време, всички членове на екипажа на тези лодки, за които се откри, че са деца, трябваше да бъдат върнати в родните си страни, вместо да бъдат изправени пред обвинявания.

Но управляващите разчитаха на към този момент дискредитиран рентгенов разбор на китката, с цел да дефинират възрастта на децата, и хвърляха в пандиза всеки, за който смятаха, че е на възраст над 18 години.

Един от пазачите в пандиза, които помогнаха за разкриването на случая, Колин Сингър, сподели пред BBC през 2018 година, че счита, че австралийското държавно управление „ умишлено “ е затворило децата и че индонезийското държавно управление „ не искаше да направи нищо ", с цел да им помогне.

Епохален отчет на Австралийската комисия по правата на индивида също откри голям брой нарушавания на правата на момчетата и твърди, че техните случаи са били обсъждани неправилно.

Г-н Али Джасмин - водещият просител - също упрекна австралийските чиновници, забъркани в неговия случай, в немарливост и расова дискриминация.

Австралийското държавно управление уреди няколко правосъдни каузи за непозволено задържане през последните години.

През 2017 година той се съгласи да изплати 70 милиона австралийски $ като отплата на близо 1700 бежанци и търсещи леговище за противозаконното им задържане в рискови условия на остров Манус.

Пет години по-късно, също уреди случай, включващ иракски търсещ леговище, за който беше открито, че е бил нелегално държан повече от две години в център за задържане на имигранти с погашение на 350 000 австралийски $.

Споразумението от четвъртък - което не е самопризнание за нарушаване - предстои на дефинитивно утвърждение от Федералния съд, преди да може да бъде изплатено.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР